IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Erdogan i AK partija ubjedljivo vode, građani na ulicama Istanbula…

Prema prvim nezvaničnim i nepotpunim rezultatima prijevremenih predsjedničkih i parlamentarnih izbora u Turskoj, aktuelni predsjednik Redžep Tajip Erdogan je u prednosti sa 53,42 posto osvojenih glasova na osnovu 92, 12  posto, prebrojanih glasova…

ANKARA ( iBalkan.net ) Evropa, Politika, nedelja 24.06. 2018, 20: 23… Erdogan i AK partija ubjedljivo vode, građani na ulicama Istanbula…

Prema prvim nezvaničnim i nepotpunim rezultatima prijevremenih predsjedničkih i parlamentarnih izbora u Turskoj… Savez Stranke pravde i razvoja (AK Parti) i Partije nacionalnog pokreta (MHP) je prema dosadašnjem broju prebrojanih glasova osvojio 54,54 posto glasova. Savez CHP-a, Partije IYI, Saadet partije i Demokratske stranke (DP), prema dosadašnjim rezultatima, osvojio je 31,7 posto glasova birača.

Prema prvim nezvaničnim i nepotpunim rezultatima prijevremenih predsjedničkih i parlamentarnih izbora u Turskoj, aktuelni predsjednik Redžep Tajip Erdogan je u prednosti sa 55,42 posto osvojenih glasova na osnovu 92,32 posto, odnosno da je ostalo nešto manje od 7, 50 prebrojanih glasova.

Predsjednički kandidat glavne opozicione Republikanske narodne partije (CHP) Muharrem Ince je drugi sa 30,22 posto osvojenih glasova. Slijede kandidatkinja Partije IYI Meral Alsener sa 7,47 posto i kandidat Narodne demokratske partije (HDP) Selahattin Demirtas sa 7,65 posto glasova.

Za izbore je u Turskoj registrirano 56.322.632 birača, a među njima je milion i pol mladih koji su prvi put imati pravo glasa. U inozemstvu pravo glasa imalo je dodatnih 3.047.323 turska državljana.

Čitaj još:   Povodom Dana pobjede: Na nebu iznad Ankare performans sa 300 dronova... (foto i video)

Zbog pokušaja ometanja izbora pokrenut postupak protiv deset stranaca, Pravni postupci pokrenuti su protiv trojice Francuza u Agriju, trojice Nijemaca u Sirnaku, trojice Italijana u Diyarbakiru i jednog Italijana u Batmanu.

Za izbore je u Turskoj bilo je registrirano 56.322.632 birača, a među njima je milion i pol mladih koji su prvi put imati pravo glasa. U inozemstvu pravo glasa imalo je dodatnih 3.047.323 turska državljana.

Predsjednik države i parlament se biraju na mandat od pet godina. Riječ je o historijskim izborima kojima će Turska preći sa parlamentarnog na predsjednički sistem upravljanja, što je odobreno i referendumom održanim u aprilu prošle godine. Za ulazak u 27. saziv turskog parlamenta na izborima se nadmeće ukupno osam političkih partija i 68 nezavisnih kandidata.

Još jedna novost na izborima u Turskoj je i to što će političke stranke prvi put nastupiti udružene u alijanse. Vladajuća Stranka pravde i razvoja (AK Partija) na izborima će nastupa u sastavu Narodne alijanse u kojoj je još i dosadašnja opoziciona Partija nacionalnog pokreta (MHP). Najjača opoziciona Narodna republikanska partija (CHP) ušla je u Nacionalnu alijansu u kojoj su i nedavno formirana Partija IYI, Saadet partija i Demokratska partija.

Čitaj još:   ANKARA: Sastanak s Erdoganom i članova Predsjedništva BiH, započela je posjeta Turskoj... (foto)

http://iBalkan.net

BRAVO ZA SELEKTORA ZMAJEVA SPREMAN SE ŽRTVOVATI ZA BiH…

Bravo za selektora "zmajeva", spreman se žrtvovati za BiH:  Dule Read more

Dnevni horoskop za srijedu 20. jun 2018.

Dnevni horoskop za srijedu 20. jun 2018. Danas je srijeda Read more

VARLJIVO LJETO, DRASTIČNA PROMJENA VREMENA: Obilni pljuskovi i jak vjetar, temperatura pada…

OVO JE VARLJIVO LJETO, DRASTIČNA PROMJENA VREMENA: Obilni pljuskovi, jak Read more

Komentariši