IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

UNDP PROVJERA MNIJENJA: Džaferović i Komšić sigurni, Ivanić ispred Dodika, slom Radončića i SBB!

Agencija za razvoj Ujedinjenih nacija, UNDP, koja redovno naručuje istraživanje javnog mnijenja u Bosni i Hercegovini, ovih dana je dobila rezultate o popularnosti političkih stranaka i kandidata za Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, koje je uradila Agencija IPSOS…

SARAJEVO ( iBalkan.net ) Region, Ekonomijs, Politika, četvrtak 28.06. 2018, 18:  59… UNDP PROVJERA MNIJENJA: Džaferović i Komšić sigurni, Ivanić ispred Dodika, slom Radončića i SBB!

POMENUTA agencija, koja se smatra za jednu je od najrespektabilnijih u regionu, istraživanje je provela krajem prošlog mjeseca – maja. Ovo je važno napomenuti jer se u vrijeme provođenja ankete nisu znali svi kandidati za Predsjedništvo BiH, pa se tako operiralo imenom Denisa Zvizdića iako je kandidat SDA na kraju postao Šefik Džaferović.

Također, nisu ispitane ni izborne šanse Diane Zelenike, koja je kandidaturu istakla početkom ovoga mjeseca. Isto važi za kandidata Saveza za bolju budućnost, čije ime će biti poznato tek početkom narednog mjeseca.

No, istraživanje pokazuje da popularnost kandidata za Predsjedništvo BiH uglavnom odgovara rejtingu kojeg ima stranka koja ga je predložila. Osim u slučaju Željka Komšića, koji je skoro dvostruko popularniji od Demokratske fronte čiji je predsjednik.

Da su izbori bili krajem prošlog mjeseca, kada je vršeno ovo istraživanje, najviše  glasova u Federaciji BiH bi dobila Stranka demokratske akcije za koju bi glasalo 24 posto birača u Federacije BiH. Dvostruko manje glasova dobila bi Socijaldemokratska partija BiH, 12 posto, dok su HDZ BiH i Demokratska fronta na trećem mjesto sa po 11 posto.

Čitaj još:   NOVI PAZAR- STARİ DEDO: NJEMAČKA JE TO!!!

Od kandidata za Predsjedništvo BiH, kandidat SDA (Džaferović) dobio bi podršku 22 posto birača, koliko i Željko Komšić. a Dragana Čovića podržava 11 posto birača, koliko i njegov HDZ.

I ovo istraživanje, kao i sva prethodna koja su vršena, pokazuje strahovit pad Saveza za bolju budućnost koji bi dobio svega 3 posto glasova!? Isti broj glasova, tri posto, imao bi Nezavisni blok.

Lako je preptostaviti da lideri ove dvije stranke, Fahrudin Radončić i Senad Šepić, u ovom trenutku ne uživaju bitno veći ugled od svojih stranaka. Ni u jednom dosada vršenom istraživanju javnog mnijenja, podrška Radončiću ne prelazi 7 procenata.

U Republici Srpskoj među strankama najveću podršku, 29 posto, ima Savez nezavisnih socijaldemokrata Milorada Dodika, dok Srpsku demokratslku stranku podržava 26 posto ispitanika.

U trci za predsjednika Republike Srpske, Vukota Govedarica, lider Srpske demokratske stranke i kandidat Saveza za promjene, ima prednost od čak 6 posto ispred Dodikove favoritkinje, premijerke RS Željke Cvijanović.

Da su se izbori održali krajem maja, u Predsjedništvo BiH iz Republike Srpske bio bi izabran Mladen Ivanić, koji uživa podršku 43 posto glasača, dok Milorada Dodika podržava 36 posto ispitanika u Republici Srpskoj.

FEDERACIJA BiH 

Stranka demokratske akcije – 24%

Socijaldemokratska partija BiH – 12%

Demokratska fronta – 11%

Hrvatska demokratska zajednica – 11%

Nezavisni blok – 3%

Savez za bolju budućnost – 3%

KANDIDATI ZA PREDSJEDNIŠTVO BiH 

Čitaj još:   DODIK U BEOGRADU POTPALJUJE VATRU-HOĆE REFERENDUM...

Kandidat SDA (Šefik Džaferović) – 22%

Željko Komšić – 22%

Dragan Čović – 11%

REPUBLIKA SRPSKA –  PARLAMENT RS

Savez nezavisnih socijademokrata – 29%

Savez za promjene – 26%

KANDIDATI ZA PREDSJEDNIŠTVO BiH

Mladen Ivanić – 46%

Milorad Dodik – 36%

( iBalkan.net )

BRAVO ZA SELEKTORA ZMAJEVA SPREMAN SE ŽRTVOVATI ZA BiH…

Bravo za selektora "zmajeva", spreman se žrtvovati za BiH:  Dule Read more

Dnevni horoskop za srijedu 20. jun 2018.

Dnevni horoskop za srijedu 20. jun 2018. Danas je srijeda Read more

VARLJIVO LJETO, DRASTIČNA PROMJENA VREMENA: Obilni pljuskovi i jak vjetar, temperatura pada…

OVO JE VARLJIVO LJETO, DRASTIČNA PROMJENA VREMENA: Obilni pljuskovi, jak Read more

Komentariši