IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

DAKLE AKO Želite da radite u Njemačkoj? Evo koliko košta sat rada…

Vlada kancelarke Angele Merkel uvela je 2015. godine minimalnu zaradu na nivou države od 8,50 eura po satu, i time obuhvatila više od tri miliona radnika…

BERLIN, BRISEL:  Evropa, Zanimljivosti, Tehnologija, subota 30.06. 2018, 17:  39 … DAKLE AKO Želite da radite u Njemačkoj? Evo koliko košta sat rada…

Njemačka bi trebalo da podigne minimalnu platu dogodine na 9,19 eura po satu. Kasnije, 2020, minimalac bi trebalo da iznosi 9,35 evra plan je komisije koju je imenovala vlada u Berlinu. Time bi se otvorio put za povećanje lične potrošnje u najvećoj evropskoj privredi…

Poslednji put njen iznos je povećan prošle godine, takođe na preporuku komisije, na sadašnjih 8,84 eura po satu.

Očekuje se da će vlada prihvatiti preporuku stručne komisije. Plan je i da se angažuje dodatnih inspektora koji će provjeravati da kompanije poštuju odredbu o minimalnoj plati.

Za hranu se u prosjeku izdvaja 280 eura – po osobi, dok mjesečna karta za javni prijevoz košta najmanje 50 do 100 eura.

Čitaj još:   FBI U AKCIJI ŠIROM SRBIJE: UHAPŠENO 11 osoba zbog kriminala teškog 70 MILIONA DOLARA !

Dobili ste posao u Njemačkoj? Pakirate kofere i krećete u novi, bolji život? Ali, što vas tamo zaista čeka? Provjerili smo kako se živi s prosječnom plaćom.

Pogledajmo najprije koliko se zarađuje u nekima od traženih branši. Građevinski inženjeri zarade oko 3.000 eura bruto, što je otprilike 2.000 neto. Arhitekti su u rangu građevinskih inženjera, liječnici i matematičari zarađuju 600, a informatičari po 300 eura više.

Konobari, kuhari i frizeri mjesečno prime samo 1.000 eura, plus napojnice. A automehaničari, električari i soboslikari oko 1.300 eura.

Sve više novih gastarbajtera s jugoistoka Europa u Njemačkoj radi kao njegovatelji i medicinski tehničari. Prosječna plaća njegovatelja s iskustvom iznosi 2.400 eura bruto, što je oko 1.600 eura neto.

Od tog novca, na stan i režije, ovisno o gradu stanovanja, ode najmanje 600 eura. Za hranu se u prosjeku izdvaja 280 eura – po osobi, dok mjesečna karta za javni prijevoz košta najmanje 50 do 100 eura.

http://iBalkan.net

Dnevni horoskop za srijedu 20. jun 2018.

Dnevni horoskop za srijedu 20. jun 2018. Danas je srijeda Read more

VARLJIVO LJETO, DRASTIČNA PROMJENA VREMENA: Obilni pljuskovi i jak vjetar, temperatura pada…

OVO JE VARLJIVO LJETO, DRASTIČNA PROMJENA VREMENA: Obilni pljuskovi, jak Read more

Komentariši