IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

TUNELI ISPOD BOSFORA: Čuda kojima se spaja evropska i azijska obala…

NOVI Tunel dug 5,4 kilometara, a čiji dio od 3,4 kilometara je ispod Bosfora, ima za cilj da olakša saobraćajnu gužvu u tom gradu od 18,5 miliona stanovnika. Dnevno 120.000 vozila koristiti ovaj tunel. DRUGI je Tunel Marmaray koji spaja evropsku i azijsku stranu Istanbula, dug je 13,6 kilometara i nalazi se 60 metara ispod morske površine…

ISTANBUL:  Evropa, Putovanja, nedelja 01.07. 2018, 11:  59 … TUNELI ISPOD BOSFORA: Čuda kojima se spaja evropska i azijska obala…

Željeznički tunel Marmaray ispod Bosforskog moreuza, koji povezuje evropsku i azijsku stranu Istanbula, davno je počeo s radom, postavši tako najdublji tunel te vrste u svijetu.

Erdogan je godinama bio zagovornik tog projekta, koji je zamislio još turski sultan Abdulmecit 1860. godine.

“Marmaray ne spaja samo kontinente- on je ostvarenje dugogodišnjeg sna. Spaja historiju s današnjicom i budućnošću. Marmaray daje smjelost naciji da napravi ono u šta vjeruje”, kazao je tada kada ga je pustio u rad Predsjednik Republike Erdogan.

Vožnja tunelom trajat će svega četiri minute a cijena prevoza koštati kao i u ostalim segmentima javnog prevoza.

DRUGI tunel onaj za prolaze sa osobnim sutomobilima nazvan je “Evroazija”, BIO je prvi koje provozao se tunelom “Evroazija”, Tajip Erdogan bio je za volanom crnog automobila, dok je na mjestu suvozača bio premijer Binali Yildirim, a sa njima je i ministar saobraćaja Ahmat Arslan.

Čitaj još:   ISTANBUL: Vremenske neprilike, stradale četiri osobe... (foto, video)

Izgradnja tunela dugog pet kilometara, na dva nivoa, koji je za javnost otvoren 20. decembra 2017, a izgradnja je počela u februaru 2011. godine.

Ministar Arslan je rekao da će vozače upotreba tunela “Evroazija” koštati četiri eura plus porez.

Tunel će znatno rasteretio gust saobraćaj u ekonomskom središtu Turske, istakao je Yildirim, objavljeno je na njegovom sajtu.

“Tunel Evroazija je najdublji podzemni prolaz u svijetu”, rekao je Binali Yildirim.

Stručnjaci koji su radili na izgradnji tunela kažu da će ovaj projekat uticati na smanjenje potrošnje gorive i  samim tim, emisije štetnih gasova.

Ovaj projekat je koštao oko 1,25 milijarde dolara, prema podacima sa zvaničnog sajta projekta.

Riječ je o najnovijem u nizu ključnih infrastrukturnih projekata u Istanbulu, uključujući treći aerodrom u gradu, koji treba da bude otvoren za dan republike Turske ili u drugom kvartalu 2018. godine.

Erdogan, inače je bivši gradonačelnik Istanbula, u avgustu je nedavno svečano otvorio treći most u gradu Megapolisu, jedan od najdužih visećih mostova u svijetu- preko Bosfora.

INAČE Prelazak sa jedne na drugu stranu ili obalu u Istanbulu traje minimalno sat vremena, a većina ljudi koji koriste mostove žive u mirnijem, azijskom dijelu Istanbula, dok su velike kompanije i industrijske zone smještene u evropskom dijelu grada…

Čitaj još:   Inicijativa mladih za ljudska prava pozvala Vučića i Brnabić na skup za žrtve genocida u Srebrenici

http://iBalkan.net

BRAVO ZA SELEKTORA ZMAJEVA SPREMAN SE ŽRTVOVATI ZA BiH…

Bravo za selektora "zmajeva", spreman se žrtvovati za BiH:  Dule Read more

Dnevni horoskop za srijedu 20. jun 2018.

Dnevni horoskop za srijedu 20. jun 2018. Danas je srijeda Read more

VARLJIVO LJETO, DRASTIČNA PROMJENA VREMENA: Obilni pljuskovi i jak vjetar, temperatura pada…

OVO JE VARLJIVO LJETO, DRASTIČNA PROMJENA VREMENA: Obilni pljuskovi, jak Read more

Komentariši