IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ČEDA TVRDI DA DODIK BULAZNI: “DOLAZAK U POTOČARE ZA MENE JE EMOTIVNIJI NEGO NA GROBLJE GDJE SU MI RODITELJI…

Čedomir Jovanović, predsjednik Liberalnodemokratske partije Srbije, i ove godine je prisustvovao obilježavanju 23. godišnjice genocida u Srebrenici. On je kazao da svaki dolazak u Potočare doživljava drugačije i emotivnije nego odlazak na groblje gdje su mu sahranjeni roditelji.

“Moj narod nije zločinački. Mene kada ovde doprati policija BiH, ali i policija Republike Srpske, svaki put se ti policajci zahvale zbog toga što sam došao – mislim na Srbe”, rekao je Jovanović.

Na ”komentar” da je “izdajnik srpskog naroda”, odgovorio je:

“Ne živi se od danas do sutra. Ja ne mislim da sam ja u Srbiji izdajnik. Mislim da su izdajnici oni koji su ubili momka od 22 godine i njegovu trudnu ženu u šestom mesecu trudnoće. Te životinje su izdale moj narod, a ne ja. To što sam jeretik, šta da radim”.

Naglasio je da je svjestan kolektivne odgovornosti u Srbiji za sve ono što se dešavalo 90-ih godina prošlog vijeka.

“Ljudi su nemoćni. Moja majka je logoraško dete. Nikada me nije vaspitavala da nekoga mrzim. Zato ne mogu da razumem da svoju bol i nesreću leče mržnjom prema bilo kome. Siguran sam da moj narod nije takav. Baš kao što sam svestan kolektivne odgovornosti za sve ono što se dešavalo 90-ih godina”, ukazao je Jovanović i dodao je sljedeće:

“Koliko god da smo govorili da su to pojedinci, oni ne bi došli do izražaja da je naše društvo imale dovoljno jaku kičmu, jasan sistem vrednosti, da je bilo dovoljno pameti. Zbog toga vodim računa o onome što radim”.

Kako je kazao, ne obraća pažnju na komentare u Srbiji o njegovoj posjeti Srebrenici i da ga brine “naša kratka pamet”.

“Bio bih gori i luđi kada bih vodio računa šta oni misle. Gde su danas kritičari ideja koje između ostalog i ja simbolizujem. Gde su ti junaci iz prošlosti – eno ih čame gotovo zaboravljeni po haškim ćelijama, nestali u prošlosti. Šta danas znači Milošević, šta danas znače svi oni očevi srpske nacije koji su nas zatovali nacionalizmom do te mere da smo danas sami sebi najveći neprijatelji. Mene nešto drugo brine – to vidim u Srebrenici, to vidim kada odem na Kosovo, to vidim kada sam u Hrvatskoj. Ta naša kratka pamet i ne optužujem nikog drugog za to. Uvek se smatram odgovornim pred istinom, a jednostavno ne uspevamo da promenimo naše društvo”, ukazao je Jovanović.

Čitaj još:   ZOKI MILANOVIĆ Predsjednik Republike Hrvatske u OKUČANIMA spominjao KARADŽIĆA i MLADIĆA: "Dolazak Hrvatske vojske je zaustavio rat u BiH, ne američko bombardiranje..." (foto, video)

Mišljenja je da nacionalizam na ovim prostorima ipak ima svoj kraj.

“Naravno da ima kraja. Taj nacionalizam je tako agresivan, zbog toga što mu je tesno. Tesno mu je što se seku ti pipci. Sve je manje prostora gde oni mogu da bljuju to zlo, da truju taj narod. Uvek je u Bosni, kao u Srbiji i Hrvatskoj da je izborna kampanja takmičenje u ludilu. Najveći si u svom narodu ako poniziš onog naspram sebe. S druge strane se svet promenio. Ovo je 2018. godina”, objasnio je Jovanović, a zatim se osvrnuo i na Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske.

“Meni je žao što Dodiku vreme ide unazad, pa je u 2018. godini bio nenormalniji nego što je bio ‘98. Čuo sam kad bulazni o izveštaju Vlade Republike Srpske o srebreničkom genocidu koji bi on sada da stavi van snage, a podržavao ga je kada je Vlada usvojila. Ta vrsta pameti je osuđena na propast”, kazao je Jovanović.

Podcrtao je da ne broji svoje dolaske u Srebrenicu, već da to čini zbog Bošnjaka, Hrvata, Srba i zbog svoje i druge djece.

“Ne znam, ne brojim. Nije uvek isti osećaj. Svi mi imamo neke svoje živote i iskustvo. Meni je drugačije kada dođem ovde, nego kada idem na groblje i obilazim svoje roditelje. Ovde postoji jedan užasan osećaj odgovornosti i nemoći da se ljudima objasni šta se zapravo u Srebrenici desilo. Dolazim zbog Bosne, Bošnjaka, zbog Hrvata i mog naroda. Ali pre svega zbog moje dece i sve druge dece. Zbog generacija koje su nevine, a čini mi se da su zbog kukavičluka, pokvarenosti i licemerja i svega što dominira našim životima, oni taoci tog ludila koji nam diše za vratom. Ovde su Bošnjaci jednom stradali, od tada se oni uvek vređaju. Moj narod iz godine u godinu umire zato što iz godine u godinu laž pobeđuje istinu – i danas imam takav osećaj”, zaključio je Jovanović.

Čitaj još:   SRBSKI ŽABLJAK I ”PROMO PAKET SRETENJE 2023”: Roćenovski kadar i svetosavsko poltronisanje... (foto)

izvor: agencije

BRAVO ZA SELEKTORA ZMAJEVA SPREMAN SE ŽRTVOVATI ZA BiH…

Bravo za selektora "zmajeva", spreman se žrtvovati za BiH:  Dule Read more

Dnevni horoskop za srijedu 20. jun 2018.

Dnevni horoskop za srijedu 20. jun 2018. Danas je srijeda Read more

VARLJIVO LJETO, DRASTIČNA PROMJENA VREMENA: Obilni pljuskovi i jak vjetar, temperatura pada…

OVO JE VARLJIVO LJETO, DRASTIČNA PROMJENA VREMENA: Obilni pljuskovi, jak Read more

Komentariši