IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Njemačkom tužitelju predata imena 22.000 pripadnika VRS-a, reagovao Dodik

Predsjednica Udruženja “Majke Srebrenice” Munira Subašić predala je njemačkom tužitelju spisak sa 22.000 imena pripadnika VRS, koje dovodi u vezu sa genocidom u ovom gradu, u julu 1995. godine. Sve to nije moglo proći bez reakcija i osuda u RS-u.

Naime, Subašić je od tužioca zatražila da, kako je navela, provjeri sve one koji su u Njemačkoj, te da budu privredeni i odgovaraju u ovoj zemlji, ističući da je ovaj spisak napravila Vlada Republike Srpske 2005. godine.

Ovakav potez je osudila Organizacija starješina VRS, Milorad Dodik, ali i mnogi drugi.

Dodik je poručio svim pripadnicima Vojske RS-a čija se imena nalaze na spisku koji je predsjednik Udruženja “Majke Srebrenice” Munira Subašić predala njemačkom tužiocu, da RS taj spisak ne priznaje i da njemačko pravosuđe nema nadležnost nad ovim prostorima.

Dodik je rekao da je “potez Subašić više provokacija, od koje nema ništa”.

Čitaj još:   "BLOKADA BIH": Dodik, glasao protiv svih tačaka dnevnog reda na sjednici Predsjedništva... (foto)

– Odbacit ćemo svaku vrstu pribavljanja nestvarne nadležnosti. Smatram da je to iživljavanje nad ljudima koji su na tom spisku, koji je rezultat greške od ranije – rekao je Dodik novinarima u Modriči.

On je ponovio da će okupiti sve političke faktore u RS u namjeri da Narodna skupština zaduži Vladu da povuče i proglasi ništavnim svoj izvještaj o Srebrenici.

– Očigledno da je to od početka zloupotreba. To je napisala međunarodna zajednica i tadašnju vlast natjerala da to objavi – rekao je Dodik.

On je napomenuo da se u tom dokumentu navode podaci “koji nisu tačni i nisu potvrđeni ni u Haškom tribunalu, a koji federalna javnost smatra relevantnim”.

izvor: agencije

BRAVO ZA SELEKTORA ZMAJEVA SPREMAN SE ŽRTVOVATI ZA BiH…

Bravo za selektora "zmajeva", spreman se žrtvovati za BiH:  Dule Read more

VARLJIVO LJETO, DRASTIČNA PROMJENA VREMENA: Obilni pljuskovi i jak vjetar, temperatura pada…

OVO JE VARLJIVO LJETO, DRASTIČNA PROMJENA VREMENA: Obilni pljuskovi, jak Read more

Komentariši