IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Erdogan: Zauvijek smo zatvorili poglavlje vojnih udara u Turskoj

Dvije godine nakon gadnog napada u noći 15. jula, Turska ostaje jača, otpornija i efikasnija sa novim sistemom vlasti.

Ovaj vikend obilježavamo drugu godišnjicu pokušaja državnog udara u Turskoj koji se desio 15. jula 2016. godine. Realizovan od strane Fetullah Gülena i njegove terorističke grupe, koja je zvanično poznata pod imenom teroristička organizacija FETO, ovaj napad je odnio 250 života, dok je u istom napadu ranjeno preko 2.000 ljudi.

Tokom nekoliko sati, brojne strateški važne institucije u Turskoj, uključujući predsjednički kompleks, parlament, policiju i obavještajno sjedište, bile su mete napada koji je podsjećao na napad okupatorskih snaga. Poslije naše pobjede protiv neprijatelja demokratije, osiguravanje da se ista tragedija nikad više ne bi dogodila, pokazala se kao izazovni i ključni zadatak. U tom smislu, protekle dvije godine protekle u sjeni vitalnih sudskih procesa protiv terorista koji su napali na našu zemlju.

U toj sudbonosnoj večeri, milioni Turaka su ispisali historiju i rizikovali svoje živote za dobrobit čitave nacije. Zajedno, kao slobodni građani različitog etničkog, političkog i kulturnog okruženja, mi smo izvukli i porazili pučiste. Bilo je to ponosan dan koji će buduće generacije pamtiti kao historijski trenutak. Turska je uspela da odbije šok pokušaja državnog udara 15. jula 2016. zahvaljujući snažnom liderstvu predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, i čvrstu posvećenost turskog naroda demokratiji i snagama institucija naše zemlje. Ubrzo nakon neuspjelog državnog udara, država je proglasila vanredno stanje kako bi detaljno istražila ono što se dogodilo i spriječilo buduće napade protiv turske demokratije. Nakon dvije godine, vanredno stanje će biti ukinuto sljedeće nedelje, što je obećao predsjednik Erdogan uoči izbora 24. juna, u kojem je ponovo izabran sa 52,6 posto glasova. Da je pokušaj državnog udara 15. jula održan u zemlji sa slabijim institucijama i manjom demokratskom kulturom, njihova ekonomija bi se srušila odmah. Politički proces bi bio zaustavljen i socijalni mir bi bio u opasnosti. U tom smislu, sve što se desilo između tog smrtonosnog napada na tursku demokratiju i danas mora se pažljivo analizirati, jer to potvrđuje otpornost Turske kao zemlje.

Čitaj još:   Nakon što je Ugljanin urušio pregovore BNV traži pomoć Erdogana, Džaferovića i Izetbegovića...

I pored pokušaja državnog udara, naša zemlja ostaje jedina NATO saveznica koja se istovremeno bori protiv tri terorističke skupine, koja je nanijela teške udarce terorističkoj organizaciji PKK i pokrenula uspješnu terensku ofenzivu protiv ISIS-a u Siriji. Kao rezultat toga, od decembra 2016. nije došlo do većeg terorističkog napada u Turskoj. Pored svega, turska ekonomija u 2017. godini postala je najbrže rastuća ekonomija na svijetu i stvorila je na stotine hiljada novih radnih mjesta. U istom razdoblju održani su ustavni referendum i predsednički i parlamentarni izbori bez ikakvih problema. Istovremeno su ostali netaknute naše političke institucije i društveni mir.

Tokom protekle dvije godine, odlučni napori Turske za uklanjanje prijetnje od drugog pokušaja vojnog udara toliko su izopačeni od strane stranih medija da je stvoren veliki jaz između medijskih prikaza i činjenica, tj. onoga što se stvarno događalo na terenu. Istina, vanredno stanje, kao ustavni mehanizam za zaštitu demokratije od najozbiljnijih prijetnji, nije uticalo na svakodnevni život običnih građana. Mnoge ovlasti koje je Ustav dodijelio vladi u vanrednom stanju nikada nisu izvršavane. Turska nije uvodila kontrolu kapitala niti nametnula ograničenja na domaća i međunarodna putovanja.

Uoči općih izbora i ustavnog referenduma iz 2017. godine, različite političke stranke mogle su voditi kampanje bez suočavanja s bilo kojom vrstom ograničenja. Sve u svemu, mi, turski narod, pokazali smo jedinstvo i opet smo kao nacija ustali na noge i ovu činjenicu više ništa ne može promijeniti. Danas, invazija Gulenista, koji pokušavaju osvojiti srca i umove iskrenih Turaka, potpuno je završena. Slomili smo FETO-ovu opsadu na javne institucije i civilno društvo naše zemlje.

Čitaj još:   TURSKA, teroristički napad: Stradalo sedam a ranjeno više vojnika...

Istodobno smo poduzeli korake kako bismo spriječili napore ove terorističke organizacije da truju ljude širom svijeta govoreći o obrazovanju. Naime, turska fondacija Maarif ima zadatak preuzimanja naših škola i stvaranje novih obrazovnih institucija u inostranstvu kako bi se osiguralo da naša zemlja i dalje ostane svjetlo nade. Također, vlade stranih zemalja shvatile su koliko ozbiljno Turska shvata ovaj problem, kao i načine na koje će Gülen i njegovi službenici ugroziti njihovu sigurnost. Trebamo naglasiti da će se nastaviti naši napori da se počinitelji vojnog udara 15. jula i njihovi sljebdenici izvedu pred lice pravde.

izvor: trt

BRAVO ZA SELEKTORA ZMAJEVA SPREMAN SE ŽRTVOVATI ZA BiH…

Bravo za selektora "zmajeva", spreman se žrtvovati za BiH:  Dule Read more

Dnevni horoskop za srijedu 20. jun 2018.

Dnevni horoskop za srijedu 20. jun 2018. Danas je srijeda Read more

VARLJIVO LJETO, DRASTIČNA PROMJENA VREMENA: Obilni pljuskovi i jak vjetar, temperatura pada…

OVO JE VARLJIVO LJETO, DRASTIČNA PROMJENA VREMENA: Obilni pljuskovi, jak Read more

Komentariši