IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

TAKO JE KAKO JE Zapadnom Balkanu decenije do standarda EU…

Perspektiva šest zemalja Zapadnog Balkana kada je riječ o članstvu u EU, u ovom izvještaju prilično je sumorna, a među brojnim preprekama se, osim “hronične ekonomske stagnacije” pominju i konstantni bilateralni sporovi i etnički konflikti…

SARAJEVO, BEOGRAD: Evropa, Region, Crna Hronika…17.07. 2018, 12: 09…TAKO JE KAKO JE Zapadnom Balkanu decenije do standarda EU…

BiH, Makedoniji, Srbiji i ostalim državama Zapadnog Balkana biće potrebno 50 ili 60 godina da dostignu životni standard EU, navodi se u izvještaju britanskog Komiteta za vnjske poslove, koji je objavljen uoči nedavnog Samita u Londonu, preneo je regionalni portal http://iBalkan.net

“Zapadni Balkan je od nasilnih konflikta devedesetih godina prevazišao brojne probleme, ali tu se dobri haberi i  vijesti iz ovog regiona završavaju. On ostaje opterećen čitavim setom isprepletanih problema. Sve ovo ne može da se uzme zdravo za gotovo. Problemi su u međuvremenu pogoršani, a lokalne elite imaju interes da zadrže status kvo”, navodi se u izvještaju.

Marko Savković iz Beogradskog fonda za političku izuzetnost, međutim, ne slaže se u potpunosti da će proći decenije do našeg članstva kaže da će ulazak Srbije u EU zavisiti od vodećih država Unije, a ne od Brisela.

– Problem je što Francuska i Njemačka nemaju zajednički stav po tom pitanju. Nije da se Manuel Makron protivi proširenju. On zapravo želi da se EU reformiše po francuskim principima, pa onda da se razgovara o prijemu novih članica. Proširenje u tom smislu može da bude žrtva. Mi i dalje imamo perspektivu da u 2025. budem ospremni za ulazak u EU i Vlada bi trebalo da se drži tog roka. Uostalom, sprovođenje reformi koje se traže u pregovaračkom procesu u interesu su našeg razvoja. Ne treba odustati – rekao je Savković.

Čitaj još:   "Nova droga EKSTAZI u je Srbiju stiže iz Kine", pet puta je jači...

Balknski stručnjaci, inače, navode da su dramatične procjene iz britanskog izvještaja da ćemo tek za 50 ili 60 godina dostići životni standard EU relane, ali i da nisu jedine. Pominju da prema izvještaju Svjetske banke postoje još dvije prognoze – optimistična po kojoj ćemo živjeti kao građani EU za “samo” 40 godina i ona najcrnja po kojoj će se to dogoditi za čak 200 godina.

U izvještaju britanskog Komiteta konstatuje se i da je prije manje od 25 godina na Zapadnom Balkanu bio rat, kao i da se ovdje dogodilo i “najekstremnije nasilje prema civilima u Evropi od okončanja Drugog svjetskog rata”.

U tom dokumentu citira se Dimitar Bečev sa Univerziteta u Severnoj Karolini.

– Prevaziđeni su mnogi problemi koji su devedesetih godina doveli do nasilnih sukoba, ali tu se završava dobra vijest i pozetivni haberi. Situaciju na Zapadnom Balkanu i dalje otežavaju bilateralni sporovi, etnički konflikti”, naveo je Bečev.

Takođe, u britanskom izvještaju govori se i o ne tako velikoj popularnosti proširenja EU među građanima u državama članicama.

Čitaj još:   EU IZ BRISELA JASNO PORUČILA DODIKU: Odbacujemo bilo kakve pokušaje poricanja genocida u Srebrenici

Timoti Les, direktor agencije Nova Evropa iz Kembridža, pominje da 39 odsto građana podržava prijem novih članica, dok se 49 odsto njih tome apsolutno protivi.

– Sudeći po trenutnoj putanji, Zapadnom Balkanu trebaće decenije da se pridruže EU – ocjenio je Les…

http://iBalkan.net

BRAVO ZA SELEKTORA ZMAJEVA SPREMAN SE ŽRTVOVATI ZA BiH…

Bravo za selektora "zmajeva", spreman se žrtvovati za BiH:  Dule Read more

Dnevni horoskop za srijedu 20. jun 2018.

Dnevni horoskop za srijedu 20. jun 2018. Danas je srijeda Read more

VARLJIVO LJETO, DRASTIČNA PROMJENA VREMENA: Obilni pljuskovi i jak vjetar, temperatura pada…

OVO JE VARLJIVO LJETO, DRASTIČNA PROMJENA VREMENA: Obilni pljuskovi, jak Read more

Komentariši