IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

TURSKE SARME- DOLMA

 Uvijanje i punjenje sarmica poječe najverovatnije sa područja Bliskog istoka, a u Tursku je dospjelo tokom migracija, ili u kontaktu sa Arapima. U Turskoj su najpoznatije sarme od vinove loze (yaprak sarma) i zimi – od kupusa. Za razliku od naših sarmi, turske su najčešće bezmesne (osim u rijetkim slučajevima kada se pune jagnjećim, mljevenim mesom). Sarme su najčešće punjene pirinčem kojem su dodate pinjole, orasi, bobice sušenog voća (suho grožđe) i začini (nana ili cimet), a one sa kupusom služe se sa kriškom limuna. Osim sarmica, veoma su zastupljeni i punjeni paradajz i paprike, koji se najčešće pune mlevenim mesom.

Japrak je turski naziv za list, a pod istim nazivom prepoznat ćemo sarmice omotane u raštiku ili vinovu lozu.

Priprema:

U kljucalu vodu stavljati listove vinove loze i kuhati par minuta da omekšaju.

 Luk zajedno sa perima jako fino isjeckati i izdinstati na ulju tek toliko da “uvene”(ne štedjeti na ulju jer riža poslije mora biti sočna)dodati rižu,nanu(metvicu) peršun,biber,so. Sve dobro izmiješati,provjeriti slanost i okus mente(ona mora da se osjeti.

Čitaj još:   KAKO ESTRADA NABAVLJA DROGU Počnu sa čašicom,završe sa NOSOM U KOKAINU...

Listove okrenuti na naličje  pa velikom kašikom stavljati fil- oblikovati duguljasto,jer sarmice moraju imati formu cigare.

Motati tako što se prvo previje ovaj zadnji dio lista i oblikuje duguljasta sarmica,zatim  lijeva pa desna strana i na kraju se urola.

Poredati jednu uz drugu, stisnuto. Ja sam još malo posolila i prelila dodatno uljem. Ulje je jako važno zbog sočnosti sarme i ne smije nedostajati…
Preko se stavi dovoljno veliki tanjir i pritisne da se tokom kuhanja ne bi otvarale.
Nalije se voda, otprilike dva i pol prsta iznad i kuha na tihoj vatri dok ne savre na masnoću i dok riža ne bude kuhana.

Afiyet olsun

http://www.ibalkan.net/

Dnevni horoskop za srijedu 20. jun 2018.

Dnevni horoskop za srijedu 20. jun 2018. Danas je srijeda Read more

VARLJIVO LJETO, DRASTIČNA PROMJENA VREMENA: Obilni pljuskovi i jak vjetar, temperatura pada…

OVO JE VARLJIVO LJETO, DRASTIČNA PROMJENA VREMENA: Obilni pljuskovi, jak Read more

Komentariši