IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

DUBROVNIK: DŽEPAROŠI su žene, prepoznaju se po ”modnom dodatku”….

DŽEPAROŠI su žene, najlakše ih je prepoznati po jednom neobičnom ”modnom dodatku”… dok se turisti primiču vratima samostana Male braće kako bi razgledali Piettu, ”pridružena članica” izvlači se na začelje grupe i kreće u akciju…

DUBROVNK: Evropa, Crna Hronika…20.07. 2018, 13: 49… DUBROVNIK: DŽEPAROŠI su žene, prepoznaju se po ”modnom dodatku”…

A sve se krađe ne prijavljuju niti ih policija bilježi jer zbog organiziranog i ograničenog boravka unutar zidina i u Dubrovniku općenito, gosti s kruzera često uopće nemaju vremena prijaviti krađu…

Dok ostali prate vodiča, žena vješto otvara patent zatvarač ruksaka turista, te zavlači ruku u torbicu gošće do njega.

Sve što izvuče, vješto posprema u torbu za plažu koja joj visi o ramenu. I prije nego su turisti uopće primijetili da su pokradeni, žena se neprimijećena udaljava i kreće u lov na nove žrtve.

Priča je to prodavačice u suvenirnici u historiskoj jezgri Grada koja je svjedočila klasičnom primjeru sezonske krađe, a događaju se svakodnevno.

Uz to, nerijetko tek nakon povratka na kruzer postanu svjesni da su ukradeni, a tada je, ako krađu i žele prijaviti, već je prekasno.

Počiniteljice krađa i ove su godine većinom državljanke Bugarske. Osjetno je manje džeparoša iz Rumunjske, ali je stoga uočena nova grupa dugoprstića – to su stanovnice Međimurja i sjeverozapadnog dijela Hrvatske.

Policijski inspektori koji prate ovu problematiku kažu da ih odaju neobični detalji: ljetni šeširi širokog oboda. Takav ‘modni dodatak’ lupežice biraju jer im baca sjenu na lice te ih se kasnije, u slučaju da ih uhite, turisti i(li) svjedoci teže prepoznaju.

Čitaj još:   PODGORICA- Uprava policije: Organizator proruskog skupa na Skalinama će prekršajno odgovarati... (foto, video)

Prema podacima PU dubrovačko- neretvanske, broj zabilježenih kaznenih djela na štetu inostranih državljana tijekom nekoliko posljednjih godina približno je jednak: ”Svake godine bilježimo oko 50 kaznenih djela imovinskog kriminaliteta na štetu stranaca. Konkretno, protekle godine su zabilježena 44 imovinska delikta, dok ih je 2016. godine bilo 55, a tijekom 2015. – 54. Međutim, do kraja juna ove godine već je zabilježeno 35 imovinskih kaznenih djela”.

“Najčešće se radi o kaznenim djelima počinjenima na području stare gradske jezgre, gdje počinitelji koriste veliku koncentraciju ljudi na malom prostoru”, ističe policijska službenica za odnose s javnošću Andrijana Biskup te napominje:

 ”Navedene brojke svakako treba posmatrati u kontekstu broja turista koji godišnje posjete područje Dubrovnika, a kojih je u prošloj godini bilo oko 3 miliona, računajući i goste s kruzera, te stoga nikako ne možemo govoriti o trendu koji Dubrovnik čini opasnim gradom.”

”Upravo suprotno, Dubrovnik i područje Dubrovačko- neretvanske županije već godinama slove kao sigurno turističko odredište, što nas čini prepoznatljivim u svijetu”, kažu iz policije i dodaju kako je to rezultat planiranja i preventivnih aktivnosti koje najjužnija hrvatska PU poduzima samostalno i u suradnji s drugima radi jačanja sigurnosti.

Čitaj još:   VRIJEME: DANAS sunčano, SUTRA oblačno sa kišom, pljuskovima i grmljavinom...

Iako se očekuje manje potkradanja turista, odlučujući će čimbenik uvijek biti – gužve. A njih je i dalje previše…

http://iBalkan.net

BRAVO ZA SELEKTORA ZMAJEVA SPREMAN SE ŽRTVOVATI ZA BiH…

Bravo za selektora "zmajeva", spreman se žrtvovati za BiH:  Dule Read more

Dnevni horoskop za srijedu 20. jun 2018.

Dnevni horoskop za srijedu 20. jun 2018. Danas je srijeda Read more

VARLJIVO LJETO, DRASTIČNA PROMJENA VREMENA: Obilni pljuskovi i jak vjetar, temperatura pada…

OVO JE VARLJIVO LJETO, DRASTIČNA PROMJENA VREMENA: Obilni pljuskovi, jak Read more

Komentariši