IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

MESUT OZIL SE OPROSTIO OD NJEMAČKE REPREZENTACIJE…

RASNI Veznjak Arsenala Mesut Özil odigrao je 92 utakmice za Njemačku s kojom je osvojio naslov svjetskog prvaka prije četiri godine. Uoči početka Prvenstva u Rusiji stiglo je dosta kritika na njegov račun zbog slikanja s turskim predsjednikom Tajipom Erdoganom…

LONDON, BERLIN: Evropa, Sport, Fudbal…23.07. 2018, 05: 49…MESUT OZIL SE OPROSTIO OD NJEMAČKE REPREZENTACIJE…

Mesut Özil službeno je objavio kako se oprašta od njemačke nogometne reprezentacije zbog, kako je kazao, “nepoštovanja iz Njemačkog nogometnog saveza”.

Uz MESUT OZILA, na slici se našao i Ilkay Gündogan, a zvižduci su posebno stizali za vrijeme pripremnih utakmica. Njemačkog reprezentativca turskih korijena, zbog slike s Erdoganom, najviše su napadali zastupnici Bundestaga kurdskog porijekla, inače žestoki protivnici aktuelenog turskog predsjednika.

Nije se Özil oglašavao po tom pitanju za vrijeme Svjetskog prvenstva, ali sada je napokon prekinuo šutnju i na svom Twitteru u nizu izjava potvrdio kako napušta njemačku reprezentaciju.

“Ovakav tretman koji sam dobio od Njemačkog nogometnog saveza i mnogih drugih natjerali su me da nikada više ne obučem dres njemačke reprezentacije. Osjećam se nepoželjno i mislim da je sve što sam napravio od mog debija 2009. godine zaboravljeno. Nosio sam njemački dres s ponosom i uzbuđenjem, ali sada više ne. Ove su odluke bile jako teške za mene jer uvijek sam davao sve od sebe za svoje suigrače, trenere i dobre ljude iz Njemačke.”

“Teška srca i nakon dugo razmišljanja odlučio sam da više neću igrati za Njemačku, sve dok imam osjećaj rasizma i nepoštovanja. Što je previše, previše je. Pretvorili su me sebično u političku propagandu, a to nije razlog zašto igram nogomet. Rasizam nikada ne smije biti prihvatljiv. Slika s predsjednikom Erdoganom nije bila o politici ili izbornima, već izraz poštovanja prema najvišem činu države moje porodice”, napisao je između ostalog Mesut Özil.

Čitaj još:   Balačikić najbrži u Pazaru

– Posljednjih nekoliko sedmica su mi dale vremena da razmislim o događajima iz posljednjih nekoliko mjeseci. Nakon što sam to učinio želim podijeliti s vama sve što se desilo.

Kao i u slučaju mnogih ljudi moji korijeni sežu mnogo dalje od samo jedne države. I dok sam ja odrastao u Njemačkoj, porijeklo moje porodice je iz Turske. Ja imam dva srca, jedno njemačko i jedno tursko. Tokom djetinjstva majka me je učila da uvijek poštujem svoje porijeklo i da nikada ne zaboravljam odakle sam, a to su vrijednosti koje gajim i dan-danas.

U maju sam sreo predsjednika Erdogana, tokom jedne priredbe koja je imala humanitarni i edukativni karakter. Prvobitno smo se upoznali 2010. godine kada su on i Angela Merkel gledali utakmicu Njemačka – Turska u Berlinu. Od tada su nam se putevi sreli nekoliko puta širom zemaljske kugle. Svjestan sam da je fotografija prouzrokovala veliki odgovor njemačkih medija, ali i omogućila pojednim ljudima da kažu kako sam laž i kako nisam odan.

Kao što sam već rekao moja majka nikada nije dozvolila da izgubim svijest o svom porijeklu, naslijeđu i porodičnoj tradiciji. Za mene fotografija sa predsjednikom Erdoganom nema nikakve veze sa politikom niti sa izborima, bio je to samo respekt prema visokom zvaničniku zemlje iz koje je moja porodica. Moj posao je posao fudbalera i ja nisam političar, a naš susret nije bio političke prirode. Ustvari, pričali smo o stvarima o kojima pričamo svaki put kada se sretemo – o fudbalu, jer je i on u mladosti bio fudbaler – napisao je Özil u saopćenju…

agencije / http://iBalkan.net

Čitaj još:   STRAVA I UŽAS U BiH: U OPŠTOJ TUČI TROJE MRTVIH...
BRAVO ZA SELEKTORA ZMAJEVA SPREMAN SE ŽRTVOVATI ZA BiH…

Bravo za selektora "zmajeva", spreman se žrtvovati za BiH:  Dule Read more

Dnevni horoskop za srijedu 20. jun 2018.

Dnevni horoskop za srijedu 20. jun 2018. Danas je srijeda Read more

VARLJIVO LJETO, DRASTIČNA PROMJENA VREMENA: Obilni pljuskovi i jak vjetar, temperatura pada…

OVO JE VARLJIVO LJETO, DRASTIČNA PROMJENA VREMENA: Obilni pljuskovi, jak Read more

Komentariši