IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ZVIJEZDA KRIKETA Imran Khan novi pakistanski premijer…

Borac protiv korupcije i bivša zvijezda kriketa Imran Khan pobijedio je na pakistanskim izborima, potvrdili su službeni rezultati, koji su jutros objavljeni. No, Khan će morati pronaći koalicijske partnere da bi sastavio vladu…

ISLAMABAD: Svijet, Politika, 27.07. 2018, 18: 50… ZVIJEZDA KRIKETA Imran Khan novi pakistanski premijer…

Imran Kan odnio je pobjedu na pakistanskim izborima, potvrdili su zvanični rezultati. Kan, zvijezda kriketa, moraće da potraži saveznika da bi formirao koalicionu vladu, prenijela je agencija AP.

Njegova stranka Tehrek- e- Insaf osvojila je 109 od 268 mjesta u parlamentu.

Khan je u četvrtak proglasio pobjedu na izborima koje su obilježili duga prebrojavanja listića i optužbe za namještanje rezultata koje su najviše stizale od pristaša zatočenog bivšeg premijera Navaza Šarifa. Šarifova stranka PML-N je ishod izbora, u zemlji gdje je kroz povijest vlast najčešće držala vojska, nazvala napadom na demokraciju.

Promatrački tim Europske unije primijetio je “nedostatak jednakosti” na izborima, pojašnjavajući da nisu svi koji su ušli u izbornu utrku imali iste šanse i prilike.

“Bez obzira na zakonske mjere koje su za cilj imale osigurati ravnopravne uvjete, zaključili smo da je nedostajalo jednakosti i jednakih mogućnosti”, rekao je na konferenciji za medije Michael Gahler, voditelj EU-ove misije.

Obećao bolje odnose sa susjedima…

U svom pobjedničkom govoru, Khan je izrazio spremnost da se istraže optužbe za namještanje rezultata i poručio da će poboljšati odnose sa susjedima- Indijom i Afganistanom- te uspostaviti “obostrano korisne” veze sa SAD-om.

Čitaj još:   ČEKA SE KRAJ PREGOVORA: Sporazum, ili nastavak političkih prepucavanja, blokada, previranja, saznaće se brzo... (foto, video)

Uspješan sportaš i konzervativac…

Imran Kan 65- godišnjak, poznat na Zapadu kao uspješan sportaš i zavodnik, danas u Pakistanu prikazuje daleko konzervativnije lice te često sa sobom nosi tespih u ruci…

“Igra na vjersku kartu”, ocjenjuje novinarka Arifa Noor.

Neki ga već pomalo posprdno zovu “taliban Khan”, prozivajući ga zbog poziva na dijalog s okrutnom pobunjeničkom skupinom i navodno savezništvo njegove stranke PTI s vjerskim tvrdolinijašom, “ocem talibana” Sami ul Haqom.

Nedavno je izjavio da je “feminizam srozao ulogu majke”.

No, njegovi ga pristaše, posebice mladi, vide kao osobu koja je nepodmitljiva i velikodušna te ističu da je nakon unosne sportske karijere dao sagraditi nekoliko bolnica i univerziteta. Srednjem sloju društva je, tvrde analitičari, dosadila raširena korupcija i dosta im je istih lidera iz tradicionalnih stranaka proizašlih iz prestižnih obitelji koji su monopolizirali vlast u zemlji.

Pakistan je trenutno u nezavidnoj situaciji jer mu prijeti ekonomska kriza i vjerojatno će zatražiti pomoć Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), iako Khanova stranka PTI nije isključila mogućnost pomoći od Kine, najvećeg saveznika Islamabada.

Prije osnivanja Khanove stranke PTI, pakistanskom politikom, osim kada to nije bila vojna hunta, dominirale su dvije stranke – Šarifova Pakistanska muslimanska liga i Pakistanska narodna stranka Benazir Buto koja je ubijena u atentatu…

Čitaj još:   U NOVOM PAZARU OPSADNO STANJE- ŽANDARMERIJA NA ULICAMA PRETRESA AUTOMOBILE (video)

http://iBalkan.net

BRAVO ZA SELEKTORA ZMAJEVA SPREMAN SE ŽRTVOVATI ZA BiH…

Bravo za selektora "zmajeva", spreman se žrtvovati za BiH:  Dule Read more

Dnevni horoskop za srijedu 20. jun 2018.

Dnevni horoskop za srijedu 20. jun 2018. Danas je srijeda Read more

VARLJIVO LJETO, DRASTIČNA PROMJENA VREMENA: Obilni pljuskovi i jak vjetar, temperatura pada…

OVO JE VARLJIVO LJETO, DRASTIČNA PROMJENA VREMENA: Obilni pljuskovi, jak Read more

Komentariši