IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ALANIYA Sultanski i Carski odmor i za plići džep…

ODMOR u Turskoj- sinonim za godišnji odmor proveden u sjajnim smještajnim uslovima, pored vazda toplog mora, u kome nekad nećete ni uspjeti da se rashladite usled visoke spoljne temperature, sa tek ponekad malo oblaka na nebu…

ALANIYA: Evropa, Putovanja, Zanimljivost, petak 03.VIII. 2018, 21: 29… ALANIYA Sultanski i Carski odmor i za plići džep…

Regionalni portal iBalkan.net godinama prati Ljetovanje u Turskoj uvijek obilježi prelijepo vrijeme, toplo more i dobra vanpansionska ponuda. Više od 300 sunčanih dana godišnje. Najveći broj gostiju dolazi iz Rusije i Zapadne Evrope…

VIŠE Decenijama Turska ozbiljno ulaže u turizam, posebno na svojoj egejskoj, crnomorskoj i sredozemnoj obali. I to ulaganje joj se višestruko vraća- samo antalijsku regiju godišnje posjeti dvostruko više turista nego što je nekada imala ex SFRY ima stanovnika. Najveći broj gostiju dolazi iz Rusije, ali je sve više i onih iz Zapadne Evrope, koji u specifičnom konceptu turskog turizma dobijaju najviše za svoje pare.

DOMAĆINI IZ Turske su, veoma vrijedan, ljubazan i čist i čestit narod. I kada se te osobine dodaju na neoborivu činjenicu da je odnos pružene usluge i cijene daleko najpovoljniji, jasno je odakle toliki “bum”. I cijene vanpansionskih usluga, tekstilne robe i suvenira su vrlo prihvatljive (osim alkohola i duhana, koji su posebno oporezovani), a ovogodišnji kurs lire prema euru kreće se od 5,8 do 6,0.

Poslednjih godina, takođe, povećana je tražnja za nekretninama. Njih mahom kupuju penzioneri sa Zapada, kako bi provodili vrijeme, recimo, u okolini Izmira i Alanji, kraju u kome ima više od 300 sunčanih dana godišnje, a klimatski uslovi omogućavaju ljetovanje i u zimskim mjesecima.

Čitaj još:   Dnevni Horoskop za 18. avgust 2018

Naravno, teško je porediti samo more sa Egejskim, Jonskim ili Jadranskim – drugačiji su i boja i “miris”, plaže sa visokim rastinjem su izuzetak, iako se cveću i drveću posvećuje velika pažnja, i skoro je nemoguće videti požutjelu travu ili sparušeno drvo. Opet, neke druge zanimljivosti koje Turska pruža, dovoljna su zamjena za ono čega nema: pomenimo samo da je ovo obala na kojoj je civilizacija “stvorena” i da su historijski spomenici i antički ostaci na svakom koraku. A dodajmo i nestvarne prirodne ljepote.

Samo u Alanji, drugom po veličini centru ove regije (sa preko 300.000 stanovnika), osim više stotina hotela različite vrste i kategorizacije, ima toliko toga u turističkoj ponudi da se stiče utisak da je sve nemoguće obići za jedno ljetovanje. U suštini, obilazak je lak- lokalni autobusi su vrlo česti (jedna vožnja – tri lire), a i taksi je dosta jeftin.

ALANIYA ili ALANJA  grad je podno planine Taurus ima nekoliko velikih pješčanih plaža i više historijskih i prirodnih lokaliteta. Do Antalije se stiže avionom (let iz Sarajeva traje oko dva sata), koji sleće na međunarodni aerodrom u Antaliji. Autobuski transfer do Alanje takođe traje manje od dva sata.

Zamak, odnosno Seldžuk citadela, sagrađen je u XIII stoljeću (1226. godine), na ostacima rimskih i vizantijskih utvrđenja. Pećina Damlataš (“kamen koji kaplje”) ima stalaktite i stalagmite stare više miliona godina. Ulaz košta 4,5 lira.

Čitaj još:   LOŠE VIJESTI: DRASTIČAN SKOK Tri puta više zaraženih nego juče! (foto i tabela)

IZLETI

ODLAZAK u hamam košta obično 20- 25 eura, tursko veče je od 20 do 40 eura, krstarenje od 15 do 35 eura, krstarenje rijekom Managvat sa obilaskom okoline 40 eura, džip safari od 15 do 35 eura, rafting obično do 40, ronjenje do 60 eura, posjeta delfinarijumu od 40 do 60 eura, a neke cijelodnevne “kombinacije” tih aktivnosti koštaju do 100 eura…

http://iBalkan.net

BRAVO ZA SELEKTORA ZMAJEVA SPREMAN SE ŽRTVOVATI ZA BiH…

Bravo za selektora "zmajeva", spreman se žrtvovati za BiH:  Dule Read more

Dnevni horoskop za srijedu 20. jun 2018.

Dnevni horoskop za srijedu 20. jun 2018. Danas je srijeda Read more

VARLJIVO LJETO, DRASTIČNA PROMJENA VREMENA: Obilni pljuskovi i jak vjetar, temperatura pada…

OVO JE VARLJIVO LJETO, DRASTIČNA PROMJENA VREMENA: Obilni pljuskovi, jak Read more

Komentariši