IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

DANSKA: Prva novčana kazna zbog nikaba…

Po novom zakonu u Danskoj ženama je zabranjeno prekrivanje lica: Ona će, budući da je odbila da skine nikab nakon što su policajci to zatražili, morala je da plati kaznu u iznosu od 155 dolara… 
Kopenhagen, Danimarka: Evropa, Crna Hronika, Zabava, Zanimljivost, subota 04.VIII. 2018, 12: 59… DANSKA: Prva novčana kazna zbog nikaba…
Dvadesetosmogodišnja žena prva je osoba u Danskoj koja će morati da plati novčanu kaznu zbog nošenja nikaba, nakon što je 1. avgusta na snagu stupila zabrana prikrivanja lica u javnosti.
Lokalni mediji javljaju da je žena kažnjena nakon što je u šoping centru nedaleko od Kopenhagena ušla u sukob sa drugom ženom, koja je pokušala da joj skine veo.

Policija navodi da su, nakon što su primili poziv i pregledali snimke sa kamera, obavestili mladu ženu da će biti kažnjena ukoliko ne skine nikab.

Kako prenosi BBC, ona je to odbila i zato će morati da plati 1.000 kruna, odnosno oko 155 dolara. 

Novi zakon u Danskoj, po kojem je ženama zabranjeno prekrivanje lica u javnosti, koji je izglasan ranije ove godine, izazvao je proteste i kritike širom ove zemlje.

Čitaj još:   Vic dana Umrli Srbin i Hrvat, pa se nađu iznad nebeskih visina ispred ih je dočekao...

U zakonu se ne pominju burke i nikabi, ali se navodi da “svako ko nosi odijevni predmet koji sakriva lice biti kažnjen novčanom kaznom”.

Neke žene muslimanske vijeroispovesti već su najavile da se neće povinovati zakonu, što bi moglo da ih košta 1.500 dolara, ako se “prekršaj” bude ponavljao.

I pored toga što su mnoge organizacije za zaštitu ljudskih prava kritikovale takve mijere, Evropski sud za ljudska prava je podržao sličnu zabranu u Belgiji, navodeći da je mir u zajednici važniji od prava pojedinca na vijersko izražavanje.

Slične, potpune ili dijelimične zabrane nošenja burki i nikaba, važe i u Belgiji, Francuskoj, Austriji, Bugarskoj i u njemačkoj pokrajini Bavarska.

Dnevni horoskop za srijedu 20. jun 2018.

Dnevni horoskop za srijedu 20. jun 2018. Danas je srijeda Read more

VARLJIVO LJETO, DRASTIČNA PROMJENA VREMENA: Obilni pljuskovi i jak vjetar, temperatura pada…

OVO JE VARLJIVO LJETO, DRASTIČNA PROMJENA VREMENA: Obilni pljuskovi, jak Read more

Komentariši