IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

AZEM VLASI: BEOGRAD OPET HUŠKA, BRANIT ĆEMO KOSOVO, BOSNU ĆE SAČUVATI BOSANCI

Savjetnik Hašima Tačija Azem Vlasi optužio je Beograd da manipuliše Srbima na Kosovu, kako bi “oteli dijelove” KOSOVA, te poručuje da Priština to neće dozvoliti i da će “svim sredstvima braniti ustavni poredak i teritorijalnu cjelovitost Kosova”…

PRIŠTINA: Evropa, Politika, Zanimljivosti, ponedeljak 06.VIII. 2018, 21: 39… AZEM VLASI: BEOGRAD OPET HUŠKA, BRANIT ĆEMO KOSOVO, BOSNU ĆE SAČUVATI BOSANCI

Tači je za Radio Sarajevo takođe rekao da Srbija ostaje ključni faktor potencijalne nestabilnosti i kriza u regionu…

Priče o podjeli teritorija i prekrajanju karata ponovo su se, poput kakve aveti, nadnijele nad sudbinu Balkana.Takve politike su prije skoro tri decenije doprinijele tome da ovom dijelu svijeta „vrag zasjedne na prag“.

Najbolje to može da posvjedoči Azem Vlasi, danas savjetnik kosovskog predsjednika Hashima Thaçija i Ministarstva vanjskih poslova Kosova na čelu sa Behgjetom Pacollijem. On u razgovoru za Radiosarajevo.ba komentira posljednje napetosti između Srbije i Kosova, priče o autonomiji Srba na sjeveru Kosova, razmjeni teritorija, od koje, kaže, ništa neće biti, te se osvrće na ulogu Rusije i Milorada Dodika. Također, objašnjava zašto će BiH ne mogu uništiti, te zašto je Srbija glavni faktor nestabilnosti u regionu…

“Bez naloga iz Beograda kosovski Srbi ništa ne rade. A Beograd ih huška, jer je u pitanju posezanje za tim dijelom Kosova zbog resursa ‘Trepče’, te za nas životno važnog vodoresursa, ‘Gazivode’, na granici prema Sandžaku”, optužuje nekadašnji visoki jugoslovenski funkcioner.

Priština, kaže, neće dozvoliti ništa mimo ustava, a istovremeno, tvrdi Vlasi, “čini i činiće sve da i Srbi, kao i drugi građani, žive normalno i bezbjedno”.

“Ali, da se njima manipuliše kako bi oteli djelove Kosova, to nećemo dopustiti. Za nas je svaki dio Kosova jednako važan i svim sredstvima ćemo braniti ustavni poredak i teritorijalnu cjelovitost Kosova”, upozorava Vlasi.

Čitaj još:   AZEM VLASI: "Vlada Kosova, možda izuzme Federaciju BiH, od odluke o taksama"...

Komentarišući poslednja dešavanja na relaciji Priština- Beograd i da li postoji strah od nasilnih scenarija, Vlasi je rekao da vlasti u Srbiji “neće dijalogom da rešavaju probleme sa susjedima”, oputužujući ih da su te problem sami stvorili i da su nastavljači politike Slobodana Miloševića.

“Iako znaju da je Kosovo definitivno nezavisno od Srbije, još od juna 1999. godine, oni insceniraju navodnu krizu u vezi Kosova. Na Kosovu i Albanci i Srbi, kao i svi drugi, žive normalno i u miru, niko nikoga ne ugrožava. Vučić ima unutrašnju potrebu da laže svoju javnost kako su Srbi na Kosovu ugroženi, a da bi mogao slati poruke kako će ih oni, eto, braniti”, tvrdi Vlasi.

“Srbija predstavlja pretnju za stabilnost u regionu”… 

Za Vlasija Srbija i dalje ostaje ključni faktor potencijalne nestabilnosti i kriza u regionu, a kao razlog navodi, prije svega, to što je, kako kaže, Srbija “glavna uzdanica Rusije u regionu, a Rusija je permanentno faktor nestabilnosti u našem regionu zbog rivalstva sa Zapadom”.

Prema njegovom mišljenju, Srbija predstavlja prijetnju za stabilnost u regionu i zbog “njenih neskrivenih težnji za teritorijalnim proširenjem”.

“Prema Kosovu takve težnje i ne krije, ali ne krije podršku ni prema onima u Republici Srpskoj, koji bi taj entitet da odcijepe od BiH”, kaže Vlasi i pominje i SPC koju vidi kao važan politički faktor u Srbiji, a koja “preko njenog čelnika Irineja, govori kako su Srbi u Crnoj Gori u položaju kao u vrijeme NDH”.

Komentarišući izjave predsjednika RS Milorada Dodika, Vlasi kaže da između Kosova i RS nema nikakve sličnosti i da “niko ne uzima za ozbiljno ono što Dodik govori”.

Tvrdi da Kosovo “nikada, bez Jugoslavije, nije bilo na demokratski način dio Srbije”, a da je po Ustavu SFRJ iz 1974. godine imalo status federalne jedinice, što je, kaže, bio ključni argument, po međunarodnom pravu, da Kosovo, kao i ostale federalne jedinice, proglasi državom, dok je RS “nastala kao projekat i ideja za krvavo rušenje Bosne putem zločina i genocida”.

Ponavlja i da za Prištinu nema promjene granica, niti razmjene teritorija na Kosovu, jer je, kaže, pitanje granica na prostoru bivše SFRJ završeno.

Čitaj još:   AZEM VLASI O DRITANU: Plaćenik, kao Rahman Morina ili Sejdo Bajramović... /video/

Tek “kada Srbija i Kosovo budu međusobno priznate i normalizuju svoje odnose u postojećim granicama”, mogu se, kaže Vlasi, dogovoriti o nekakvoj korekciji granica ili razmjeni teritorija, što je, kaže, po međunarodnom pravu dopušteno, ali pod uslovom da se ne ošteti neka treća država…

izvor agencije / http://iBalkan.net

BRAVO ZA SELEKTORA ZMAJEVA SPREMAN SE ŽRTVOVATI ZA BiH…

Bravo za selektora "zmajeva", spreman se žrtvovati za BiH:  Dule Read more

Dnevni horoskop za srijedu 20. jun 2018.

Dnevni horoskop za srijedu 20. jun 2018. Danas je srijeda Read more

VARLJIVO LJETO, DRASTIČNA PROMJENA VREMENA: Obilni pljuskovi i jak vjetar, temperatura pada…

OVO JE VARLJIVO LJETO, DRASTIČNA PROMJENA VREMENA: Obilni pljuskovi, jak Read more

Komentariši