IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

JADRAN, STIGLE NOVE OPASNE AJKULE: Migriraju iz toplijih mora, kao i VELIKA BIJELA

Ajkula je nedavno doplivala u plićak poznatog ljetovališta na španskoj Majorci. Nimalo ugodan prizor rasterao je turiste iz mora i s plaže, a spasioci su ga morali transportovati dalje od obale…

SPLIT, MAJORKA : Evropa, Crna Hronika, Putovanja srijeda 08.VIII. 2018, 20: 52…JADRAN, STIGLE NOVE OPASNE AJKULE: Migriraju iz toplijih mora, kao i VELIKA BIJELA…

Prošle nedelje svijet je obišla vijest o napadu morskog psa na češkog državljanina koji je sa porodicom ljetovao u egipatskom rizortu na Crvenom moru. Njegovo tijelo je pronađeno na plaži Marsa Alam, a lokalni stanovnici upozoravaju kako nije pametno plivati daleko jer je mogućnost od napada sve veća.

Poznati su nam i prizori iz Masačusetsa gdje se ajkule redovno viđaju. Neke od njih napadaju ljude, a neke uopšte ne reaguju na njih.

Nakon svega, posebno nakon upozorenja naučnika o uticaju porasta temperatura mora na život u njemu, ne možemo a da se ne zapitamo šta se to događa sa ajkulama.

U JADRANU SVE BROJNIJE INVAZIVNE VRSTE

Čitaj još:   Habib: McGregor nije zaslužio revanš...

Prema nekim podacima, temperatura Jadranskog mora u poslednjih desetak godina prosečno se povećala za 1,2 stepena, rekao je za medije Alen Soldo, stručnjak sa Odeljenja za studije mora Univerziteta u Splitu.

U toplijem moru ajkule moraju da obilaze određena područja u potrazi za hranom. Prije su znali gdje postoji određeni ulov, a sad moraju da istražuju gdje je hrana pa prate nova jata na drugim mijestima.

U toplijem moru ajkule moraju da obilaze određena područja u potrazi za hranom. Prije su znali gdje postoji određeni ulov, a sad moraju da istražuju gdje je hrana pa prate nova jata na drugim mjestima.

U Jadranu mogu da se vide velike bijele ajkule, vrhunski predatori među svojom vrstom.

Morski psi, koralji, ribe i ostale morske vrste u Jadran dolaze zbog proširenja Sueskog kanala, čime je omogućen veći protok vode u Mediteran. Neke pridošle vrste, poput kirnje i njezinih srodnika, uvelike su se rasprostranile po srednjem i južnom Jadranu…

http://iBalkan.net

Dnevni horoskop za srijedu 20. jun 2018.

Dnevni horoskop za srijedu 20. jun 2018. Danas je srijeda Read more

VARLJIVO LJETO, DRASTIČNA PROMJENA VREMENA: Obilni pljuskovi i jak vjetar, temperatura pada…

OVO JE VARLJIVO LJETO, DRASTIČNA PROMJENA VREMENA: Obilni pljuskovi, jak Read more

Komentariši