IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

SAMO DA NAM BUDE VEDRO! Očekuje nas fenomenalan NEBESKI SPEKTAKL!!!

Kiša takozvanih Perseida, odnosno meteorskih rojeva, specifična je po meteorima koji su mnogo “vatreniji” i svetliji od tipičnih…

SARAJEVO: Regija,  Vijesti,  , Zanimljivosti, petak 10.VIII. 2018, 19: 58… SAMO DA NAM BUDE VEDRO! Očekuje nas fenomenalan NEBESKI SPEKTAKL!!!

Ove godine očekuje nas se pravi spektakl na nebu, s obzirom na to da će u vrijeme ove meteorske kiše mjesec biti mlad, pa neće biti nikakvog drugog osvjetljenja na nebu.

Kako kažu iz NASA, svake godine Perseidi prekriju nebo kada se Zemlja mimoilazi sa kometom Svift Tatl. Sitni komadi komete sudaraju se sa našom atmosferom i tako prave “vatrene kugle”.

Ovaj spektakl počeo je 14. jula i traje do 24. avgusta, a dostiže svoj vrhunac u periodu od 16 časova 12. avgusta, do 4 sata 13. avgusta.

NASA navodi da, ukoliko želite da posmatrate ovu pojavu, meteori se mogu pojaviti bilo gdje na nebu. Takođe, u zavisnosti od toga kada posmatrate spektakl, kiša meteora može da izgleda drugačije.

Tako da ako posmatrate nebo oko 22 časa, videćete manje meteora, ali oni će imati duže “repove”.

Čitaj još:   NOVE MJERE: Za ulazak u Crnu Goru traži se dokaze o vakcinaciji ili PCR test! (foto i video)

Prema Američkoj meteorskoj zajednici, najbolje je da ovaj fenomen pratite u ponedeljak ujutru oko 4 sata. Kada dostigne svoj vrhunac, kiša Perseida može da sadrži između 50 i 100 meteora po satu, navodi Biznis insajder, a prenosi iBalkan.net.

Perseidi su, inače, nazvani po sazvježđu Persej, odakle se i pojavljuju…

http://iBalkan.net

BRAVO ZA SELEKTORA ZMAJEVA SPREMAN SE ŽRTVOVATI ZA BiH…

Bravo za selektora "zmajeva", spreman se žrtvovati za BiH:  Dule Read more

Dnevni horoskop za srijedu 20. jun 2018.

Dnevni horoskop za srijedu 20. jun 2018. Danas je srijeda Read more

Komentariši