IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

SVAĐA SAVEZNIKA PRIJETI DA POTOPI EVROPU: EKONOMSKI CUNAMI se širi OD RUSIJE DO AMERIKE

Centralna banka Turske reagovala je kako bi zaustavila nagli pad lire, ali to nije umirilo investitore koji se boje da bi kriza odnosa između Ankare i Vašingtona mogla da se odrazi i na Evropu…

ANKARA: Svijet, Ekonomija, Vijesti, Zanimljivosti, ponedeljak 13.VIII. 2018, 05: 29…SVAĐA SAVEZNIKA PRIJETI DA POTOPI EVROPU: EKONOMSKI CUNAMI se širi OD RUSIJE DO AMERIKE

Euro je dostigao najnižu vrijednost u poslednjih godinu dana usred ekonomskog sukoba između Turske i Sjedinjenih Američkih Država, dok se investitori boje da će finansijska kriza da se proširi na evropsko tržište.

Nakon što je predsjednik SAD Donald Tramp donio odluku o uvođenju dodatnih tarifa na uvoz čelika i aluminijuma iz Turske, domaća valuta lira pala je rekordno nizak nivo u odnosu na američki dolar, zbog čega investitori prodaju lire. Zbog sukoba je reagovalo i regulatorno bankarsko tjelo Turske, koje je u nedelju najavilo da će zabraniti državnim bankama da menjaju lire za strane valute.

Kako piše britanski “Gardijan”, investitori su najviše zabrinuti zbog izloženosti evropskih banaka, uključujući špansku BBVA, italijansku Unikredit i francusku BNP Paribas, koje imaju velika ulaganja u Turskoj.

Čitaj još:   LUDNICA, SVE JE SPREMNO ZA BORBU STOLJEĆA: Habib najavio novi meč sa...

Na turskoj berzi u padu su skoro sve dionice, a pale su i ruska rublja, australijski dolar, meksički i argentinski pezos i južnoafrički rend, valute koje su takođe u opasnosti zbog krize

Pad belježe i azijske berze, od Japane, Kine, Singapura, a najveći pad zabilježila je tajvanska, koja je pala za tri odsto.

Spor Turske i SAD započeo je odbijanjem Ankare da oslobodi američkog pastora Endrua Brunsona, koji je u zatvoru skoro dvije godine zbog optužbi da je bio u kontaktu sa zabranjenom terorističkom PKK partijom Kurda i pokretnom terorista FETO, a zvanična Ankara krivi ga za neuspjeli vojni puč 15. jula 2016. godine.

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan optužuje SAD da nisu osudile pokušaj državnog udara, kao i da nisu izručile propovjednika i vođu terorista Fatulaha Gulena, koji se nalazi u SAD u Pansilvaniji.

Turska se nakon pokušaja prevrata u Ankari prije dvije godine okrenula se prema Rusiji, sa kojom je počela da gradi bliske odnose i sklapa ekonomsku saradnju. To je naišlo na nezadovoljstvo na Zapadu, s obzirom da je Turska članica NATO pakta, dok američke snage koriste vojnu bazu Indžirlik u Turskoj, za operacije na Bliskom istoku…

Čitaj još:   MRAK SREDNJEG VIJEKA ŠIRI SE CRNOM GOROM: Iguman manastira Podmaine, Rafailo prosvjetne radnike nazvao smrdonoscima... (foto, video)

izvor agencije

BRAVO ZA SELEKTORA ZMAJEVA SPREMAN SE ŽRTVOVATI ZA BiH…

Bravo za selektora "zmajeva", spreman se žrtvovati za BiH:  Dule Read more

Dnevni horoskop za srijedu 20. jun 2018.

Dnevni horoskop za srijedu 20. jun 2018. Danas je srijeda Read more

VARLJIVO LJETO, DRASTIČNA PROMJENA VREMENA: Obilni pljuskovi i jak vjetar, temperatura pada…

OVO JE VARLJIVO LJETO, DRASTIČNA PROMJENA VREMENA: Obilni pljuskovi, jak Read more

Komentariši