IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

PORUKA Dr. Enes Karić: Opijanja za Bajram su za moralno gnušanje…

Blagdani su prilika da se čovjek nadkuči nad svoju egzistenciju, nad njezinu prolaznost, nad granične situacije svoje egzistencije – smrt, bolest, a tu su i ratovi, udesi, ali također i na radosne aspekte svoje egzistencije, poručio je prof. dr. Enes Karić, profesor na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu, čija je uža oblast povijest tumačenja Kur'ana i metodologija tumačenja Kur'ana…

SARAJEVO: Regija, Putovanja, Vijesti, Zanimljivosti, utorak 21.VIII. 2018, 07: 59… PORUKA Dr. Enes Karić: Opijanja za Bajram su za moralno gnušanje…

“Ako pratimo vrijednu tradicionalnu literaturu o islamu, ako pratimo duhovne komentare Kur'ana, tamo imamo velika poglavlja o blagdanima u islamu. Praktički, ta se poglavlja odnose i na blagdane u bilo kojoj svjetskoj religiji”, navodi prof. Karić.

– Hadž zbir svih islamskih temelja –

Vrlo je zanimljivo, kaže prof. dr. Karić, da ti tradicionalni komentari spominju da je arapska riječ za blagdan, odnosno islamska riječ za blagdan – eid, što znači povratak.

Čitaj još:   ZAPELO U NIKŠIĆU: BEČIĆ BIRA IZMEĐU ČETNIKA I EVROPE !?

“Kao da nas ti blagdani podsjećaju i to je najvažnija poruka: evo, vraćamo vam se, o ljudi, vraćamo se, mi bajrami tokom godine. Pa, onda, i vi se sjetite Boga, vratite se Bogu. To je jedna ovako, rekao bih, vjerska, islamska poruka o blagdanima”, istakao je prof. Karić.

Navodi i kako blagdani imaju svoju socijalnu dimenziju, imaju svoju kulturnu dimenziju, kao i mnoge druge dimenzije.

“Ali, mislim da te druge ne bi trebale zatamniti ovu prvu dimenziju”, dodaje prof. Karić.

Smatra da niti jedan obred u islamu, u tom islamskom zdanju obredoslovlja, nije opisan sa toliko, vjerskog, duhovnog poriva kao što je to slučaj s obredima ili obredom hadža.

Nažalost, sada imamo sve više u relevantnoj evropskoj i svjetskoj štampi takozvane ekološke izbjeglice, dodaje prof. Karić.

http://iBalkan.net

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more

Komentariši