IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

PLAČE, MILE I ARLAUČE: OST'O MU NA RAČI, pisac- ratnik i nema mu ulazka u BiH!!!

Nakon što je vraćen u Srbiju s gračinog prelaza Rača, Prilepin je za rusku novinsku agenciju Sputnjik kazao kako mu je predočen papir na kome stoji da mu je 26. marta ove godine zabranjen ulazak u BiH…

SARAJEVO: Svijet, Crna Hronika, Zanimljivosti, Vijesti… SUBOTA, 25.VIII. 2018, 07: 39…PLAČE, MILE I ARLAUČE: OST'O MU NA RAČI, pisac- ratnik i nema mu ulazka u BiH!!!

Kontroverzni ruski pisac i ratnik, Zahar Prilepin, zaustavljen je u četvrtak, 23. avgusta na graničnom prelazu Rača i vraćen u Srbiju, uz obrazloženje da mu je zabranjen ulazak u BiH jer predstavlja potencijalnu prijetnju za sigurnost zemlje. “Slobodna Bosna” je doznala najvažnije detalje iz ratne i političke biografije ruskog radikala i ključne razloga zbog kojih je postao pesona non grata u BiH.

„Na papiru je navedeno da mi je ulazak zabranjen kao čovjeku koji predstavlja prijetnju za bezbednost i međunarodne odnose te zemlje“, kazao je Prilepin i dodao da su se na graničnom prelazu prema njemu maksimalno korektno ponašali, ali su rekli da ga neće pustiti u BiH.

“Ovo je za mene presedan da mi jedna zemlja u Evropi uskraćuje ulazak“, kazao je Prilpin.

Čitaj još:   MILAN Knežević "PIPUN" dobitnik Svetosavske povelje... (foto)

Prilepin pretpostavlja da je objašnjenje što je proglašen bezbjednosnom prijetnjom u BiH dosta jednostavno i banalno:

„Stvar je u tome što sam donedavno bio vojnik i učestvovao u sukobu na teritoriji Ukrajine i Donbasa. Možda je sa time povezano. A možda je neko napisao nekakvu prijavu. U svakom slučaju, u drugim evropskim zemljama nisam doživio ništa slično”, rekao je Prilepin.

Ko je zapravo Zahar Prilepin i zašto su mu sigurnosne službe BiH zabranile ulazak u državu?

Zahar Prilepin, pravog imena Evgenii Nikolaevič Prilepin, rođen je 07. jula 1975. godine u Razanskoj oblasti, SSSR, i državljanin je Ruske Federacije. Prilepin je ruski pisac te istaknuti aktivista i član političke partije „Druga Rusija“. Zadužen je za rukovođenje specijalnim timom pri Vladi Rusije, za „Moralni i vojno-politički rad i uticaj Rusije na ostale zemlje“. Ima čin majora kopnene vojske Ruske Federacije, veteran je rata u Čečeniji i Dagestanu, gdje je djelovao kao komandir odreda specijalne policije „Omon“.

Nakon toga je bio angažiran na području okupiranog dijela Ukrajine, u Donjecku, gdje je formirao sopstveni bataljon, u kome je bio i jedan broj dobrovoljaca iz Srbije i BiH…

Čitaj još:   Fon der Lajen: CRNA GORA NIJE PRIMORANA NI NA ŠTA- Đukanović; STABILNOST Zapadnog Balkana na ISKUŠENJU... (foto, video)

 

http://iBalkan.net

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more

Komentariši