IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

SRAMNO: O MRTVIMA SVE NAJGORE, Vučićevi mediji slave smrt senatora McCaina jer je volio BiH a “mrzio Srbe i Ruse”!

Američki senator iz republikanske partije John McCain, koji je preminuo u 81. godini od posljedica tumora na mozgu, bio je poznat po svojoj srbofobiji i rusofobiji, piše utjecajni list u Srbiji, tabloid Informer, blizak Aleksandru Vučiću…

BEOGRAD: Srbija, Zanimljivosti, Vijesti… Nedelja, 26.VIII. 2018, 15: 59…SRAMNO: O MRTVIMA SVE NAJGORE, Vučićevi mediji slave smrt senatora McCaina jer je volio BiH a “mrzio Srbe i Ruse”!

TREBA KRENUTI REDOM…

Informer piše da je američki senator iz republikanske partije John McCain, koji je preminuo u 81. godini od posljedica tumora na mozgu, bio poznat po svojoj srbofobiji i rusofobiji, a na račun ova dva naroda iznio je niz spornih tvrdnji, “koristeći svaku priliku da Srbe nazove ubicama koje ne zaslužuju slobodu i civilizovane tekovine društva”.

Po njegovom mišljenju, Balkan nije mogao bez pomoći SAD da se odbrani od ekspanzije “Ruske imperije”, koju je navodno, želio da obnovi Vladimir Putin, piše Informer koji navodi da je McCain tvrdio da Rusija  “pojačava napore kako bi proširila svoj poguban uticaj na region i spriječila zemlje jugoistočne Evrope da same izaberu svoju budućnost”.

Informer citira dijelone teksta koje je McCain objavio u Washington postu prošle godine na ovu temu.

– Ovog mjeseca sam putovao kroz sedam zemalja jugoistočne Evrope i zaustavio sam se u Sarajevu. Stajao sam kod Latinske ćuprije (nekada most Gavrila Pincipa), na uglu koji je promijenio svijet, gdje je metak ubice usmrtio nadvojvodu Franca Ferdinanda i izazvao ciklus nasilja i rata koji su obilježili prvu polovinu 20. vijeka, region koji sjedi na raskrsnici historije i koji se još jednom suočava sa izazovima – naveo je McCain u tom tekstu.

On je objasnio da je to bio podsjetnik na staru poslovicu da, iako se historija ne ponavlja, ona se rimuje i da jugoistočna Evropa, regija koja se nalazi na raskršću historije, još jednom se suočava sa rastućim izazovima, na šta Sjedinjene Države treba da obrate veliku pažnju.

– Neizvjesnost se oteže o budućnosti ujedinjene Bosne i Hercegovine. Nedavne provokacije su pogoršale tenzije između Kosova i Srbije, ugrozile napredak u pravcu normalizacije odnosa između dvije zemlje. Možda najviše uznemiravajuće od svega je što Rusija intenzivira napore da potvrdi svoj maligni uticaj u regionu i da spriječi narode jugoistočne Evrope da biraju svoju budućnost. Najdramatičniji primjer za to je rusko podržavanje puča u Crnoj Gori u oktobru prošle godine – napisao je McCain.

Čitaj još:   NJEMAČKI PASOŠ MEĐU NAJAČIM NA SVIJETU: Dvojno državljanstvo uskoro moguće i za državljanje BiH...? (foto, video)

Kako je naveo tada, da bi se zaustavio ulazak Crne Gore u NATO, ruski obavještajci su planirali da zbace vladu i izvrše atentat na premijera zemlje na dan izbora. Vjerujem da kada se u potpunosti shvati obim ovog nečuvenog napada na Crnu Goru, to će pokazati da će Putin učiniti sve što je potrebno da ostvari svoju ambiciju, da obnovi rusku imperiju.

– S obzirom na ove izazove, ne čudi da sam u svakom mjestu gde sam bio, čuo istu molbu za reafirmaciju američkog vođstva. Narodi ovog regiona su spremni i voljni da se suoče sa svojim izazovima. Ali oni ne mogu sami. I njihov izbor partnera su Sjedinjene Države – poručio je senator McCain i upitao šta može da se uradi po tom pitanju.

– Prvo, Sjedinjene Države treba da budu prisutne. Kao što mi je premijer jedne jugoistočne evropske zemlje rekao, u ni jednom drugom regionu svijeta riječi američkog lidera ne nose toliku težinu – objašnjava McCain i kaže da je to razlog zašto su toliko važni angažmani i posjete regionu od strane visokih zvaničnika SAD.

– Drugo, Sjedinjene Države treba da pruže podršku narodima jugoistočne Evrope na njihovom putu integracija u evroatlantsku zajednicu kroz institucije NATO-a i EU. To je proces integracije koji pruža najveću nadu za mir i prosperitet u regionu. To znači da Sjedinjene Države treba da pruže snažnu podršku programima koji pomažu da se ojača vladavina prava i borba protiv korupcije, bitnim koracima na putu ka evroatlantskim integracijama – navodi se u tekstu.

– Konačno, Sjedinjene Države moraju da stanu iza prava svakog naroda u jugoistočnoj Evropi da izabere svoju budućnost bez spoljnog miješanja, bilo da je iz agresivne Rusije koja želi da prekraja granice Evrope nasiljem ili terorista koji žele da unište našu zajedničku civilizaciju. Proširivanje i produbljivanje bezbjednosne saradnje sa našim regionalnim saveznicima i partnerima je od suštinskog značaja – zaključio je nekadašnji senator.

Nakon dva svjetska rata, Sjedinjene Države su se posvetile Evropi koja je sada cijela, slobodna i mirna.

– Mi smo to uradili jer su generacije državnika priznale da je američko rukovodstvo od suštinske važnosti za postizanje mira i prosperiteta u Evropi, a koja je bila i još uvijek je u interesu nacionalne bezbjednosti SAD. Tokom proteklih sedam decenija, napravili smo izbore i žrtve da bi podržali tu obavezu: širom Evrope tokom hladnog rata, u Bosni i na Kosovu u 90-tih, i danas narodima na istočnom krilu NATO-a. Moramo biti spremni da ponovo podržimo ovu obavezu u jugoistočnoj Evropi, jer su jasne lekcije iz historije: Mi ignorišemo ovaj region na našu opasnost – rekao je McCain.

Čitaj još:   UPOZNAJTE ZEMLJU S 23 MILIONA BICIKALA I 37.000 KILOMETARA BICIKLISTIČKIH STAZA... (foto, video)

-Srbija će upamtiti McCainove riječi o podršci miru i stabilnosti i kako je pričao o bombardovanju naše zemlje kada je pozivao na “masovni, strateški i održivi vazdušni napad”, piše Informer-

– SAD rizikuju da izgube rat sa srpskom vojskom i njihovom zastarjelom opremom. Rizikujemo ukoliko ne sprovedemo masovni, strateški i održivi vazdušni napad. Nijedna infrastrukturna meta ne bi trebalo da bude izuzetak – fabrike, vodovodne mreže, škole, bolnice, prodavnice, bilo šta. Da, svi mi žalimo zbog civilnih žrtava kao i naših gubitaka, ali one su neizbježne – tvrdi Informer da je  govorio McCain “tokom NATO agresije na tadašnju SR Jugoslaviju”…

izvor agencije / http://iBalkan.net

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more

Komentariši