IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Vučić: ”Tači me ne voli, ni ja njega ne volim…”

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić apelovao je večeras u Apbahu na međunarodnu zajednicu da dopusti Srbima i Albancima da pokušaju sami da riješe problem Kosova, jer ako se dođe do rješenja to bi bilo od suštinskog značaja za cio Balkan, nešto o čemu nismo mogli da sanjamo dugo vrijeme, a i predsjednik Kosova Hašim Tači pozvao je međunarodnu zajednicu da podrži rješenje do kojeg bi se došlo dijalogom, poručivši da ono nikoga neće ugrožavati.

Vučić je, govoreći na debati “Nove perspektive proširenja EU” u okviru “Političkih razgovora” na Evropskom forumu Alpbah, rekao da se vidi sve više da neki, kao London, navodno brinu više od Srbije i više su zainteresovani za budućnost Srbije navodno od Srbije same.

“Razumijemo da imate sopstveni interes, ali koje su granice Srbije ili Kosova. Mi Kosovo smatramo prema Ustavu i Rezoluciji UN 1244 kao dio Srbije, a oni se smatraju nezavisnom državom. Gdje su granice ? Ko će da nam pomogne? Pola svijeta, uključujući i Austriju, kaže Kosovo je nezavisna država, a druga polovina, uključujući pet članica EU, Kina, Rusija, Argentina, Meksiko, pola islamskog svijeta priznaje samo Srbiju. Kako da riješimo problem”, upitao je on dodajući da svi iz Londona ili Beča poručuju da ne treba mijenjati granice, jer su ih uspostavili kako su željeli.

Čitaj još:   VIRUS U NALETU: Vučić otkazuje sve predizborne mitinge...

“Da li mislite da se Tači obradovao što sjedi pored mene? Da li me voli – ne, i ja ga ne volim uopšte. Ali moramo da razgovaramo i pokušamo da rješavamo problem koji postoji 200 godina. Ako budemo u mogućnsoti da pronađemo rješenje, to će biti moguće samo ako dobijemo podršku EU. Bez toga nećemo nikada biti u mogućnosti”, kazao je Vučić, prenose srbijanski mediji…

izvor:agencije

Adil Osmanović u Novom Pazaru: Vučić mora osuditi Dodikove izjave…

Zamjenik predsjednika SDA i ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović, Read more

Komentariši