IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

IZUDIN BAJROVIĆ: Trebam razmisliti, da li ću biti kandidat za direktora…

Mandat v.d. direktora Narodnog pozorišta Sarajevo, prema zakonu, traje šest mjeseci, nakon čega će biti raspisan konkurs za direktora. Pitali smo ga, da li sebe vidi na tom mjestu…

SARAJEVO: BiH,Putovanja, Zanimljivosti, Vijesti… srijeda, 29.08.2018… 14. 59… IZUDIN BAJROVIĆ: Trebam razmisliti, da li ću biti kandidat za direktora…

Novu sezonu Narodno pozorište Sarajevo otvorit će operom “Hasanaginica”, potvrdio je za naš portal v.d. direktora ovog hrama kulture na Obali, Izudin Bajrović. Očekuju nas i nove premijere, koje će, vjeruje naš sagovornik, zadovoljiti ukus publike.

– Držat ćemo se programa koji je donesen u toku prošle godine. Nemam namjeru ništa mijenjati jer smatram da je program kvalitetan, i želim da dovedemo do realizacije ono što je planirano. Prvi naš zadatak u smislu premijernog repertoara je predstava “Gazi Husrev- beg” po tekstu Džemaludina Latića. Bilo je to zamišljeno kao koprodukcija između turskog istanbulskog gradskog teatra i nas, ali zbog promjene Uprave u Istanbulu, vrlo vjerovatno da do toga neće doći. Ali, mi ćemo je na kraju realizovati kao predstavu NPS-a uz neko određeno pomjeranje termina. Morat ćemo to prolongirati da bi predstava izašla na najbolji mogući način. Nakon toga, što se tiče dramskog repertoara, imamo dogovoreno gostovanje velikog teatarskog reditelja, Pavla Mađelija, koji bi trebao početkom sljedeće godine raditi predstavu “Kavkaski krug kredom” po tekstu Bertolta Brechta, a imamo i već unaprijed dogovorenu saradnju sa Dinom Mustafićem, koji će najvjerovatnije postaviti “Snijeg” Orhana Pamuka- istakao je Bajrović.

Što se tiče Opernog repertoara, u decembru stiže “Seviljski berberin”. U pitanju je čuveno djelo iz 1813. godine, koje su sve najveće teatarske kuće imale na repertoaru, a bit će relizirano u saradnji sa Italijanskom ambasadom. Mjesec prije, u novembru, gledat ćemo i praizvedbu “Okovanog prometeja”, baletnu predstavu u režiji i koreografiji v.d. direktorice Baleta Belme Čečo Bakrač.

Čitaj još:   ETO GA SAD, Majka šestero djece prevarila TV"Pink", a sad je uhvaćena u laži... (foto i video)

– Imamo i mjuzikl koji treba da izađe 28. septembra, koji radimo u saradnji sa Američkom ambasadom. To je brodvejski mjuzikl i nadam se da će biti poslastica za publiku. Ima jako puno dešavanja, publika sigurno neće biti uskraćena. Uglavnom pozorište će sve vrijeme biti jako živo već od kraja prve trećine septembra. Držimo se onoga što je planirano, jer kontinuitet je jako bitan. Ako bi se stalno nešto mijenjalo, donosili novi programi, dolazilo bi do nekih rupa. Realizovat ćemo isplanirano na zadovoljstvo naše publike – dodao je Bajrović.

Prije nego je imenovan za v.d. direktora Narodnog pozorišta Sarajevo, obnašao je funkciju v.d. direktora Drame ove kuće kulture, koja je ostala upražnjena…

– Bili smo ostali bez direktora Opere, a mojim odlaskom ostalo je upražnjeno mjesto v.d. direktora Drame. Međutim, mogu da kažem, srećom, uspjeli smo te stvari riješiti ovih dana. Sada imamo kompletiranu upravljačku strukturu u umjetničkom smislu. Ermin Sijamija je v.d. direktora Drame, a Opere Adema Pljevljak. Sada polako u kompletnom sastavu možemo da počnemo i da svako radi svoj posao, a to je najbolji način da se posao i okonča. Da se realizuje – pojasnio je Bajrović.

Njegov mandat v.d. direktora Narodnog pozorišta Sarajevo, prema zakonu, traje šest mjeseci, nakon čega će biti raspisan konkurs za direktora. Pitali smo ga, da li sebe vidi na tom mjestu.

Čitaj još:   MILO Đukanović uručio "LAVOVIMA" Orden crnogorske zastave drugog stepena... (foto, video)

– Dobro ću razmisliti da li ću biti kandidat, je li to količina posla sa kojom mogu da se nosim. Možda se pojavi neki bolji i prikladniji kandidat, ali samo je bitno da se stvari odvijaju u tom nekom planiranom tempu koji ne zavisi samo i isključivo od nas, jer mi smo javna ustanova, naš osnivač je Kanton Sarajevo, Skupština Kantona Sarajevo – odgovorio je Bajrović…

http://iBalkan.net

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more

Komentariši