IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

KATASTROFA U SRBIJI: Sve manje djece, evo koliko je ĐAKA NESTALO za godinu dana…

Ako uračunamo da je u jednom odeljenju u prosjeku 25 đaka, to znači da ima oko 120 odeljenja manje…

BEOGRAD: Srbija, Crna Hronika, Ekonomija, Zanimljivosti, Vijesti…utorak, 04.09.2018… 07:59…KATASTROFA U SRBIJI: Sve manje djece, evo koliko je ĐAKA NESTALO za godinu dana…

OVI Podaci dio su sve sumornije statistike, koja ukazuje da je u poslednjih deset godina broj stanovnika u Srbiji samo zbog negativnog prirodnog priraštaja smanjen za 392.000.

Srbija godišnje izgubi oko 36.000 stanovnika, što je u prosjeku jedna opština veličine Bečeja ili Savskog vijenca. Zbog toga i ne čudi što je iz godine u godinu sve više praznih klupa.

Primjera radi, samo u odnosu na 2010, kada je u prvi razred krenulo 74.759 đaka, danas ih je čak 9.249 manje. U poređenju sa 2000. godinom, podatak je još alarmantniji. Tada je bilo skoro 20.000 prvaka više nego što ih ima danas, što je razlika od oko 800 odjeljenja! Drugim riječima, tokom devedesetih, koje su obiležili rat i sankcije, rađalo se više djece nego danas.

Čitaj još:   DETALJI KRVOPROLIĆA- UBIO ŽENU, PRESUDIO SEBI VATRENIM ORUŽJEM: MOTIV LJUBOMORA, još jedna tragedija trese REGION... (foto)

Istina je da Srbija nije jedina zemlja u Evropi koja prolazi kroz demografsku krizu, ali je to slaba utjeha, jer oni koji se bave brojkama neumoljivo ukazuju na to da će negativan prirodni biti sve izraženiji u budućnosti.

Populacija Srbije se znatno smanjuje, ističu u Republičkom zavodu za statistiku, navodeći da je sve manje rođenih, a sve više umrlih (mortalitet je za oko 50 odsto veći od nataliteta), kao i da se sve kasnije stupa u brak…

http://iBalkan.net

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more

Komentariši