IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

SANDŽAK Povećan broj učenika u nastavi na bosanskom jeziku…

Od ove 2018/2019. školske godine u Novom Pazaru, Sjenici, Tutinu, i jednim dijelom u općini Prijepolje, za četiri posto je povećan broj učenika koji će u odnosu na prethodnu školsku godinu slušati nastavu na maternjem bosanskom jeziku, potvrđeno je iz Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV)… 

NOVI PAZAR: Sandžak, Zanimljivosti, Vijesti…srijeda, 05.09.2018… 06.17… SANDŽAK Povećan broj učenika u nastavi na bosanskom jeziku…

U Brodarevu, općina Prijepolje, danas za prvake počela nastava na bosanskom jeziku…

U ove četiri općine nastavu na maternjem jeziku će u 26 osnovnih i srednjih škola slušati više od 15.000 učenika. Za 1.850 đaka prvih razreda koji će pohađati nastavu na bosanskom obezbjeđeni su besplatni udžbenici.

Cjelokupna nastava na bosanskom jeziku danas je počela za učenike prvog razreda jedne osnovne škole u mjestu Brodarevo, u prijepoljskoj općini.

Potpredjsdnik BNV-a Esad Džudžo je zajedno sa članovima Odbora za obrazovanje na bosanskom jeziku tog predstavničkog tijela Bošnjaka u Srbiji prisustvovao početku nastave u O.Š. “Svetozar Marković” u Brodarevu i pružio podršku roditeljima, djeci i nastavnicima.

Džudžo je istakao da će se od prvog razreda ove godine nastava na bosanskom jeziku izvoditi po novom reformisanom modelu nastave i sa novim planom, programom i udžbenicima.

On je istakao da je suštinski važno što je od ove školske godine počela da se izvodi cjelokupna nastava na bosanskom jeziku u jednoj od tri općine zapadnog Sandžaka.

“Ovim se ostvaruje pravo Bošnjacima na nacionalni, etnički i kulturni identitet u okviru državnog školskog sistema”, izjavio je Džudžo istakavši da je, uprkos svim preprekama za početak nastave na bosanskom jeziku u općini Prijepolje, čestitao djeci, roditeljima i nastavnicima što su ostvarili to pravo.

Čitaj još:   STIGLO Novo nevrijeme u Sloveniji: Broj žrtava raste, aktiviraju se klizišta... (foto, video)

Prema riječima Džudže, za učenike škola u Prijepolju i Priboju u toku je anketiranje roditelja bošnjačke nacionalnosti o tome da njihova djeca slušaju predmet Bosanski jezik sa elementima nacionalne kulture, te da u Prijepolju očekuju povećanje tog trenda, a u Priboju da on bude zadržan.

U O.Š. “Vuk Karadžić”, školi sa najvećim brojem učenika u Novom Pazaru, nastava na bosanskom počela je d 2013. godine. Od ove školske godine u toj školi koja broji preko 1.900 učenika nastavu na bosanskom će slušati oko 75 posto učenika.

Direktor škole Zenun Mučić je istakao da ne postoje prepreke ni problemi što se tiče realizacije nastave na bosanskom jeziku.

“Roditelji se izjasne na dobrovoljnoj osnovi, kako osjećaju potrebu na kom jeziku da im djeca uče. Već smo ispratili jednu generaciju učenika koji su završili nastavu na bosanskom jeziku i svi učenici su upisali srednje škole. Nastavni kadar je obučen i podjednako su se javljali učitelji i nastavnici srpske i bošnjačke nacionalnosti. Nemamo nikakvih problema što se tiče bosanskog jezika”, rekao je Mučić tokom svečanosti priređene u školi za đake prvake na kojoj su prisustvovali predstavnici grada.

On je kazao i da će od ove školske godine, zbog odlaska roditelja u inostranstvo, za jedno odjeljenje imati manje učenika. Prema podacima Školske uprave u Novom Pazaru, koja pokriva Novi Pazar, Tutin i Sjenicu, ove godine će u ove tri općine biti upisano najmanje 47 đaka više nego prošle godine.

Čitaj još:   NASLEDNIK Amfilohija neće se birati u Crnoj Gori... (foto i video)

Cjelokupna nastava na bosanskom jeziku u školama na području regije Sandžak počela je da se implementira 2013. godine dok je predmet Bosanski jezik sa elementima nacionalne kulture počeo da se izučava 2004. godine.

http://iBalkan.net

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more

Komentariši