SARAJEVO ETO Ciglu po ciglu i kuću mu preselili na drugu stranu Miljacke…

https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Neki elementi, jasno, ipak nisu mogli biti preneseni, poput temelja, prozora… Zbog toga je svega, inata starog Benderije, građevina koja danas stoji nasuprot Gradske vijećnice, s druge strane Miljacke, dobila ime Inat kuća. U međuvremenu je Inat kuća promijenila nekoliko vlasnika, a danas je nacionalni restoran…

SARAJEVO:BiH, Putovanja, Zanimljivosti, Vijesti…četvrtak, 06.09.2018… 23.55… SARAJEVO ETO Ciglu po ciglu i kuću mu preselili na drugu stranu Miljacke…

Moralo je to biti raskošno, na vijećnici se morala vidjeti sva moć austro- ugarskog carstva.

Postoji i ta priča kako je glavni arhitekt Alexander Wittek za gradnje umno obolio pa se i ubio te je zgradu dovršio Ćiril M. Iveković.

U prošlom je ratu zgrada zapaljena granatama s brda, izgubljeno je 80 posto knjižnog fonda i povijesnih dokumenata. No, Gradska je vijećnica izdržala i danas je nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine.

Ali, ima tu jedna puno zanimljivija priča. Da bi se zgrada sagradila, austro- ugarska je uprava zapovjedila da se imaju srušiti dva hana i jedna kuća.

Stari Benderija, vlasnik kuće i sarajevski starosjedilac, nije za to htio čuti.

Čitaj još:   BOMBA ZA MILETA: Davor uživo pokazao snimak - ZNAMO KO JE UBICA...(video)

Jer ta je kuća bila njegov duševni mir.

Nakon dugih pregovora tvrdoglavi je starac zatražio od Monarhije da mu isplati vrećicu dukata i prebaci njegovu kuću na drugu stranu Miljacke ciglu po ciglu, kamen po kamen.

Njegovu želju za prenošenje kuće bilo je zahtjevno ispoštovati, objekt je bio sagrađen od ćerpiča, odnosno cigle od ilovače sušene na suncu i pomiješane sa pšeničnom pljevom.

Na stranicama Inat kuće stoji i još nešto.

Benderija je navodno svakog dana sjedio nasred obližnje Šeher-Ćehajine ćuprije, pušio duhan na svoj dugi ćibuk i pomno promatrao kako radnici vrijedno prenose materijale i njegovu kuću podižu na drugoj obali.

Neki elementi, jasno, ipak nisu mogli biti preneseni, poput temelja, prozora…

Zbog toga je svega, inata starog Benderije, građevina koja danas stoji nasuprot Gradske vijećnice, s druge strane Miljacke, dobila ime Inat kuća.

U međuvremenu je Inat kuća promijenila nekoliko vlasnika, a danas je nacionalni restoran.

– Preporuka mojim prijateljima sa svih strana dunjaluka je da:

Svakako otiđi u Inat kuću i probaj bosanski lonac– savjetovano je mnogima prije puta u Sarajevo. Iz STAMBOLA na BOSFORU iz Megapolisa prema Saraycosni ili u centar Bosna- Herseg vijaleta…

Čitaj još:   Komemoracija, ubijenim policajcima: Suze, bol i nada da se slično ne ponovi...

Nije to bilo toliko lahko. Moj svako dnevni llazak na veliki trijem kuće otkrio je da su svi stolovi zauzeti, a unutra sve popunjeno.

– Pa, recite, ima li ikakve šanse da pojedem nešto ovdje, čekat ću koliko treba – zavapili smo ljubaznom konobaru., tako mi je nedavno poručio moj ahbab kad se nedavno našao na zadnjem Film festivalu u prestonici BiH u Sarajevu…

http://iBalkan.net

https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Komentariši