IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

NEMA VIŠE ŠVEDSKE KAKVU ZNAMO: Desničari i populisti osvojili vlast u državi tolerancije…

OD DANAS, Desničari i populisti osvojili vlast u državi koja je bila pojam za toleranciju… Iako je temeljno pitanje u kojoj im je mjeri demokracija kao ideja prihvatljiva, barem dok se konačno ne dokopaju vlasti…

MALME Svijet:, Putovanja, Zanimljivosti, Vijesti…ponedeljak, 10.09.2018… 06.59…NEMA VIŠE ŠVEDSKE KAKVU ZNAMO: Desničari i populisti osvojili vlast u državi tolerancije…

Švedski demokrati su druga stranka po snazi u zemlji, u tri izborna kruga su od 5 posto došli na gotovo 20. Dakle, situacija poput one u Holandiji, samo tamo je uobičajena velika koalicija skupila dovoljno ruku za većinu. U Švedskoj ju nema niti lijevi niti desni blok. Trebat će puno spremnosti na dogovor i kompromis da uspostave stabilnu vladu. Ni dosadašnja nije bila većinska, ali joj za vrat nije puhalo 20 posto tvrdih desničara. Odnosi snaga se dubinski promijenjeni i trebat će velike umješnosti u vođenju vlade.

Švedski rezultati pokazuju još jedan zabrinjavajući proces: i socijaldemokrati i umjerenjaci su se silno trudili, nudili rješenja, nove ideje, vlada je čak uvela vrlo oštre mjere useljavanja. Konačno, zemlji ekonomski ide jako dobro. Pa su desničari opet ojačali. Nakon Njemačke, Austrije, Slovenije i Italije može se samo zaključiti da je riječ o trendu na koji niti jedna etablirana opcija nema odgovora.

I očito ga je teško naći. Opći dojam straha i nesigurnosti, bilo kao posljedice financijske krize, ruske prijetnje, američkog protekcionizma, kineske ekspanzije bilo kao zbroj svega toga odvodi značajan dio biračkog tijela u ruke desničarima. Koji ne nude rješenja već samo fraze bez ikakvog sadržaja, ali njih taj dio pučanstva želi. I to im je dosta.

Čitaj još:   MALIK Kovačević: JALOVA PRIČA- Pomirenje koje nudi ABDRIJA Mandić je najveća podvala Crnoj Gori... (foto)

Nakon Švedske s još većom zabrinutošću treba očekivati izbore za Europski parlament. Jer, Viktor Orban kao predsjednik Europske komisije više nije samo puka fantazija Mattea Salvinija i Stevea Bannona…

http://iBalkan.net

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more

MINISTAR OJAČAO U GUČI: Na otvaranju sabora, rekao ono u šta ni sam ne vjeruje, “U Prizrenu će se opet…”

„Srbija je u pregovorima oko Kosova spremna na kompromis, ali Read more

Čitaj još:   Po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva uhapšen visoki funkcioner URE: Terete ga za stvaranje kriminalne organizacije... (foto)

2 thoughts on “NEMA VIŠE ŠVEDSKE KAKVU ZNAMO: Desničari i populisti osvojili vlast u državi tolerancije…

  1. Nijesam Swedo niti mogu niti zelim biti ali sam realan ! Pogledajmo malo o ponasanju dobrog dela doseljenika STVARNO BRUKA I SRAMOTA ! Koliko mladih se bavi kriminalom setimo se samo skoro za jednu noc u Geteborgu 80 zapaljenoh auta ! NIJE SWEDSKA UZGLASALA DESNICARE NEGO PONASANJE DOSELJENIKA !

  2. Ako cemo biti realni,jos se nazivat da smo realni a uz to nebiti realni onda je to apsurd i auto go.Ali predpostavke radi kada bi bili realni,zasto ti isti desnicari nisu se digli i glasali za vlade koje su bile protiv nato intervencija u tim zemljama,i svih drugih koji su na neki nacin potpomogli ta silna razaranja domova,gradova,drzava tih izbijeglica koje su dosle u EU.Te zemlje nisu mogle nikog ugroziti pogotovo ne EU ni u kom slucaju.Ali EU hoce njihova dobra,njihovo zlato,njihove dijamante,njihovu naftu.Sada kada ti ljudi nemaju nista,domovi sruseni,drzave srusene,rat se i dalje vodi,porodice im pobijene,zene,djeca,roditelji.Sada oni glasaju za desnicare koji su protiv tih izbijeglica.To nema veze sa realnoscu.To je CINIZAM I TO VISOKORPOCENTNI CINIZAM.

Komentariši