IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ALARM, SVAKO PETO DIJETE GOJAZNO: Tamane suhomesnato, slatkiše i gazirana pića…

U Regionu gotovo svako peto dijete ima višak kilograma, osam odsto njih je gojazno, a broj gojazne djece iz godine u godinu se stalno povećava…

ISTANBUL:Regija, Recepti, Putovanja, Zanimljivosti, Vijesti…četvrtak, 13.09.2018…07: 59… ALARM, SVAKO PETO DIJETE GOJAZNO: Tamane suhomesnato, slatkiše i gazirana pića…

Nepravilna ishrana- brza hrana, slatkiši, gazirani sokovi, ali i slaba fizička aktivnost glavni su krivci za višak kilograma kod djece u školskom uzrastu.

Naviku da svaki dan pojede jabuku, krušku ili neko drugo voće ima tek svaki peti učenik, ali zato isto toliko njih svakodnevno pije gazirane sokove.

Specijalista higijene iz Instituta Batut kaže za medije da je za prevenciju gojaznosti kod djece školskog uzrasta od velikog značaja pravilan raspored obroka u toku dana.

Ona pojašnjava da djeca ujutro, prije polaska u školu, treba da doručkuju, a da u školu obavezno ponesu užinu koju će da pojedu za vrijeme školskog odmora.

Užina ne treba da bude proizvod sa visokim sadržajem masti i koncentrisanih ugljenih hidrata koji mogu da dovedu do gojaznosti, već obrok bogat voćem i žitaricama.

Čitaj još:   GORAŽDE, KIŠA NAPRAVILA HAOS: Ulice potpuno poplavljene (foto i video i video)

“Važno je da užina za vrijeme školskog odmora ne bude prvi obrok u toku dana. Prije polaska u školu obavezan je doručak, a dijete u školu može da ponese sendvič sa salatom ili mladim sirom, orašasto voće”, kaže naš sugovornik o gojaznosti kod djece…

On nam je pojasnio da se najčešće zaboravlja da je važno tokom dana unositi dovoljno tečnosti i da je zabluda da sokovi ili slatki gazirani napici mogu da zamijene vodu.

“Brza hrana ili testa od bijelog brašna ne treba da čine užinu u školi, jer u njima nema dovoljne količine vitamina i minerala koji su neophodni dijeci školskog uzrasta. Treba izbjegavati slane i slatke grickalice, kao i sendviče koji sadrže visokokalorijske namaze i suhomesnate proizvode”, naglasio nam je Enver Bibić…

http://iBalkan.net

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more

Komentariši