IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

GLUMAC ŠOVINISTA: SLAVEN KNEZOVIĆ, udruženje filmskih radnika BiH nazvao TURKOFILNOM ORGANIZACIJOM, smeta mu film AIDE BEGIĆ

Kao jedini razlog zašto ni jedan ni drugi nisu kandidirani za Oscara, po Slavenu Knezoviću, jeste činjenica da je jedan mostarski a drugi banjalučki. S druge strane, „Ne ostavljaj me“ nije ni mostarski, ni banjalučki, ali ni sarajevski, no zato je turski…

SARAJEVO: BiH, Putovanja, Zanimljivosti, Vijesti…subota, 15.09.2018…07: 59… GLUMAC ŠOVINISTA: SLAVEN KNEZOVIĆ, udruženje filmskih radnika BiH nazvao TURKOFILNOM ORGANIZACIJOM, smeta mu film AIDE BEGIĆ

Film čiju režiju potpisuje Aida Begić, rađen je u bosanskohercegovačko- turskoj koprodukciji te će biti, piše Dnevnik.ba,  prikazivan na turskom jeziku. Naravno, uz titlove Bosancima i Hercegovcima koji ne razumiju. Uradak tematizira život izbjeglica u Turskoj, a radnja prati zgode i nezgode trojice dječaka Sirijaca, izbjeglica koji se nalaze i u glavnim ulogama filma.

Ovogodišnjeg predstavnika Bosne i Hercegovine američkoj filmskoj akademiji u utrci za Oscara kao i prethodnih osamnaest godina kandidira Udruženje filmskih radnika BiH.

Slavenu Knezoviću, ali i brojnim drugim bosanskohercegovačkim umjetnicima filma, nije jasna logika kojom se Udruženje filmskih radnika vodilo pri izboru filma. Osim redateljice i dijela ekipe iza kamere, zapravo nije jasna ni realna veza između Bosne i Hercegovine i filma koji će pred svijetom zaigrati u njezino ime.

Čitaj još:   FENERBAHČE JE PRVAK TURSKE: Savladan je šampion EVROLIGE- na veličanstven način FENER završio sezonu... (foto, video)

Za Knezovića je takav izbor ništa doli jedna velika blamaža, kako za filmsku umjetnost, tako i za Bosnu i Hercegovinu općenito.

„Iza ovakve odluke Udruženja filmskih radnika stoji šačica diletanata koji su sada svima jasno dali do znanja da je ovo udruženje jedna turkofilna organizacija iza koje stoji svima nam poznata politika u Bosni i Hercegovini.“ – oštro je poručio Knezović za Dnevnik.ba, zapitavši se predstavlja li možda idući korak da Bosnu i Hercegovinu na idućem Eurosongu Turkinja s pjesmom na turskom jeziku?

„Kao da nije dovoljno što nam se nameću dva bošnjačka člana Predsjedništva, pa nam sada i turske filmove kandidiraju za Oscara“ – naveo je Knezović te nastavio kako se time očito svjesno želi poslati poruka kako je Bosna i Hercegovina isto što i Turska,  te da je turski jezik jedan od službenih jezika u Bosni i Hercegovini.

Inače, odluku o izboru filma Aide Begić donijela je komisija Udruženja filmskih radnika u sastavu: rediteljica Ines Tanović, scenaristica Elma Tataragić, scenaristica Tina Šmalcelj, reditelj Neven Samardžić, reditelj Alen Drljević, scenaristica Melina Alagić, producent Adnan Ćuhara, scenograf Vedran Hrustanović, kostimografkinja Lejla Graho i rediteljica Sabrina Begović Ćorić.

Čitaj još:   CRNA GORA TRAŽI NOVOG SELEKTORA: Miodrag RADULOVIĆ, nije više "izbornik"- Odlazim ponosan na ostvarene rezultate... (foto, video)

Ovogodišnji bh. kandidat film “Ne ostavljaj me”  svjetsku premijeru imao je na Antalija Film Festival prošle godine, a upravo danas počinje distribuciju u kinima u Bosni i Hercegovini.

izvor agencije / http://iBalkan.net

BRAVO ZA SELEKTORA ZMAJEVA SPREMAN SE ŽRTVOVATI ZA BiH…

Bravo za selektora "zmajeva", spreman se žrtvovati za BiH:  Dule Read more

ZA DANAS MALO SUNCA, SUTRA PRIPREMITE KAPUTE…

REGION Balkana a na području Bosne i Hercegovine nastavlja se Read more

DANAS NESTABILNO S PLJUSKOVIMA I GRMLJAVINOM…

LJETO SE BAŠ ZAINATILO: Evo gdje će, kada i koliko Read more

Komentariši