IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

NAVALA ZA USELJENJE: Plata 1.200 eura, kirija 15, a niko nije nezaposlen…

Navala za useljenjem je tolika da je uvedena lista čekanja– na red se mora biti i po dvije godine. Do sada je izgrađeno oko 350 kuća, a u iduće dvije godine trebalo bi da se izgradi oko još 250…

MARINELEDA: Ekonomija, Svijet, Putovanja, Zanimljivosti, Vijesti… ponedeljak, 17.09.2018…09: 59… NAVALA ZA USELJENJE: Plata 1.200 eura, kirija 15, a niko nije nezaposlen…

Kad pomislite na Španiju, prvo vam na pamet padne Barselona, ulice grada u koji je svoj originalni pečat utkao Antoni Gaudi, nezaboravni park Guell, Casa Battlo, La Pedrera, Casa Guell i Sagrada Familia, pa čuvena ulica Las Ramblas na čijem se kraju nalazi statua Kolumba… sve ovo možete da vidite ako idete turistički, ali ako planirate da živite i radite u Španiji, najbolji grad za to je Marinaleda.

Ako ste mislili da je ovaj grad predaleko, prevarili ste se, nalazi se na jugu Španije, u Andaluziji i broji oko 2.700 stanovnika, na površini od 25 kvadratnih kilometara i apsolutno je jedan od najboljih mjesta za život u Evropi.

Prosječna mjesečna plata za zaposlene iznosi 1.200 eura. Možda vam se ne čini puno, ali kad se pogleda cijena stanovanja koja kod njih iznosi 15 eura mijesečno, jasno je da se sa takvom platom može sasvim pristojno živjeti.

Čitaj još:   ALARM, DJECA UMIRU OD DROGE, KRIMINALCI TUKU, UBIJAJU I TERORIŠU...

Ipak, da biste uopšte mogli da živite i radite u Španiji, morate da imate posao ili da studirate tamo. Ako ste završili fakultet, i želite radnu praksu u jednoj od najljepših evropskih zemalja, možete da se prijavite i da besplatno odete u Španiju. I ne samo to, već će vam biti plaćen i smiještaj, kao i obrok dok ste na radnoj praksi. Uz novčanu naknadu za obavljanje prakse, i spajanje sa najvećim svijetskim kompanijama, dobijate odličnu šansu da se zaposlite i ostanete da živite baš u ovoj zemlji.

Stanovnici Marinalede ne boje se da izraze svoja politička uvjerenja. Umjesto blještavih reklama i brendova– ulična umjetnost u obliku grafita i murala sa porukama podrške i solidarnosti sa zemljama poput Kube i Venecuele. Ulice nose nazive slavnih boraca za radnička prava kao što su Federiko Garsija Lorka i Pablo Neruda.

Dok se ostatak Španije bori sa domaćom oligarhijom i stranim bankama koje su preuzele zemlju, odluke u ovom gradiću donose se direktno demokratskim putem na nedeljnim sastancima koje obično posjećuje oko 300- 400 ljudi. Dok je nezaposlenost u Španiji dostigla stopu od 27 odsto u Marinaledi je ostvarena gotovo puna zaposlenost…

Čitaj još:   CRNOGORKA, VRAĆENA SA BEOGRADSKOG AERODROMA: Atraktivna Nikolija, nije poželjna u Srbiji...

 

http://iBalkan.net

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more

Komentariši