IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

SERGEJ TRIFUNOVIĆ OPTUŽUJE VUČIĆA: „Krši Ustav, kako to za jedno dete ima para, a za drugo nema?“

“Sve dok se ne donese sistemsko rešenje kojim će se pomoći svakom bolesnom detetu, davanje jednokratne pomoći države humanitarnim organizacijama nije ništa drugo neko skupljanje jeftinih političkih poena onih koji tu državu predstavljaju“, kaže za “Danas” Sergej Trifunović”, glumac i osnivač Fondacije “Podrži život”…

BEOGRAD: SRBIJA, Crna Hronika, Zanimljivosti, Vijesti… utorak, 18.09.2018…17: 59…: SERGEJ TRIFUNOVIĆ OPTUŽUJE VUČIĆA: „Krši Ustav, kako to za jedno dete ima para, a za drugo nema?“

Vlada Srbije juče je donijela odluku da na račun fondacije “Podrži život” uplati 250 hiljada eura za troškove liječenja djece u inostranstvu. Iz Fondacije poručuju da je taj iznos dovoljan da pokrije troškove liječenja za pet pacijenata, ali insistiraju na tome da je umjesto jednokratne finansijske pomoći, potrebno da država ponudi trajno rješenje.

“Jutros smo imali sednicu Vlade u 9 ujutru, tako da smo doneli tu odluku i to će biti uplaćeno danas tokom dana”, izjavila je srbijanska premijerka Ana Brnabić.

Gestu Vlade Srbije prethodilo je obećanje predsjednika Aleksandra Vučića – prije dva dana, neposredno prije nego što je Fondacija “Podrži život” saopštila da je prikupljen novac za četvorogodišnjeg Dušana Todorovića, da će troškove njegovog liječenja pokriti država.

“Mi smo skupili novac, onda se predsednik Republike oglasio, da će država da pomogne, ja sam rekao OK, super što ćete da pomognete, mi smo već skupili novac, nego taj novac koji ste već ‘skupili’, pošto ima još petoro dece, preusmerite za lečenje dece”, kazao je Sergej Trifunovic iz Fondacije “Podrži život”, prenosi N1.

Čitaj još:   HAOS Krivična prijava protiv Sergeja Trifunovića...

Dva dana kasnije, kada je obećani iznos uplaćen, Trifunović kaže – „dobra je vest što je šansu za izlečenje dobilo petoro dece; loša – što novca nema za sve ostale“.

“To će biti jednokratna pomoć, mi ćemo to potrošiti za mesec dana, za mesec dana će doći još osmoro nove dece i ja pitam šta onda. Dakle nama ne treba fin, lep marketinški potez, nego sistemsko rešenje”, naglasio je Trifunović.

U prilog tvrdnji da je riječ o marketinškom potezu, kao i da je predsjednik prekršio Ustav RS Trifunović prilaže odbijenu molbu za liječenje bolesne djevojčice koja je predsjedniku Aleksandru Vučiću upućena u maju. Pita se kako je moguće da predsjednik tada nije imao ustavna ovlaštenja da pomogne bolesnom djetetu, a ćetiri mjeseca kasnije ih ima.

“Nadležnosti predsednika Republike utvrđene su Ustavom Srbije. Prema Ustavu, predsednik nema nadležnost da postupa po vašoj molbi”, naveo je ministar Nikola Selaković u odgovoru Jeleni Živanović, 31. maja ove godine, koji je Trufunović objavio na Twitteru.

“Ovaj dopis pokazuje da je Vučić prekršio Ustav. Takođe, postavlja se pitanje kako to da za jedno dete 31. maja nema novca, a za drugo 16. septembra ima. Zatim, zašto predsednik reaguje za jedno dete a za drugo ne, i to tek nakon što građani za njegovo lečenje sakupe sredstva”, rekao je Trifunović.

Čitaj još:   ŠOK ZA REGION: Sergej Trifunović, trn u oku i vlasti i opoziciji, Srbija ostaje samo na 3 stranke, radikali odlaze sa scene... (foto)

(SB/Nedeljnik)   / http://iBalkan.net

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more

Komentariši