IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

PREPALI SE I DODIK I ČOVIĆ: Krivični zakon BiH, izmijenjen pod pritiskom stranaca…

Ovakvim izmjenama zakona ranije su se usprotivili iz SNSD-a i HDZ-a BiH. To su iz međunarodne zajednice ocijenili kao udar na  borbu protiv kriminala…

BANJA LUKA, MOSTAR: BiH, Zanimljivosti, Vijesti… srijeda, 19.09.2018…08: 09…: PREPALI SE I DODIK I ČOVIĆ: Krivični zakon BiH, izmijenjen pod pritiskom stranaca…

Izmjene tog zakona ranije je usvojio Doma naroda Parlametna BiH…

Prema novom zakonu o Krivičnom postupku BiH, imunitet se više neće moći davati za krivična djela za koja je zaprijećena zatvorska kazna od deset ili više godina zatvora.

Jednim od amandmana je definirano i da će se postojeće istrage nastaviti voditi prema dosadašnjim odredbama ZKP- a, a da će se izmjene ovog zakona primjenjivati na sve buduće zakone.

Najvažnija izmjena se odnosi na to da istrage tužilaca više neće moći trajati unedogled. U određenom roku tužilac će se morati izjasniti u vezi sa istragom, odnosno donijeti odluku da li će podići optužnicu ili ne. Ako ne podigne optužnicu, istraga se obustavlja.

Ovakvim izmjenama zakona ranije su se usprotivili iz SNSD-a i HDZ-a BiH. To su iz međunarodne zajednice ocijenili kao udar na  borbu protiv kriminala:

Čitaj još:   DANAS Turska predstavila svoj prvi automobil: Vozila će s trake izaći 2022... (foto)

“Potpisane ambasade i organizacije smatraju da su takva očigledna nastojanja određenih političkih stranaka da stvore rupe u zakonu, a državnim pravosudnim institucijama oduzmu instrumente da se efikasno bore protiv organiziranog kriminala i korupcije, potpuno neprihvatljiva.

Zbog takvog pristupa čelnici tih stranaka i njihovi predstavnici u Parlamentu BiH direktno su odgovorni za moguće dalje širenje organiziranog kriminala i korupcije u cijeloj BiH, na štetu svih građana”, navodeno je u reakciji koju su krajem maja potpisali iz Ambasade Kanade, Francuske, Njemačke, Japana, Nizozemske, Španije, Turske, Velike Britanije, Sjedinjenih Američkih Država, OHR i OSCE.

Za izmjene i dopune Zakona o krivičnom postupku Bosne i Hercegovine juče je glasalo 34 zastupnika, dok zastupnici SNSD-a nisu prisustvovali sjednici.

izvor agencije

“KOCKASTI” deklasirali Argentinu s 3:0 i plasirali se u osminu finala Svjetskog prvenstva u Rusiji

Hrvatska je s dvije pobjede već nakon 2. kola osigurala Read more

Čitaj još:   Balša BOŽOVIĆ: Vučić potrošio DRITANA, sad sa svojim vazalima Mandićem i Kneževićem na razvalinama crnogorske države nameće novog premijera...
NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more

Komentariši