IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ZAŠTO Većina ljudi, kuha pirinač pogrešno, to dovodi do trovanja…

Sudeći prema nedavnom istražovanju, ovaj metod kuhanja može biti nedovoljan za uklanjanje arsena iz pirinča, piše “Independent”…

ISTANBUL: Recepti, Svijet, Zanimljivosti, Vijesti… četvrtak, 20.09.2018…23: 19… ZAŠTO Većina ljudi, kuha pirinač pogrešno, to dovodi do trovanja…

Jedna od najčešćih metoda kuhanja pirinča može da dovede do niza zdravstvenih problema, uključujući bolesti srca, dijabetes i rak, upozoravaju naučnici.

Zbog korišćenja industrijskih toksina i pesticida koji se nalaze u zemljištu, arsen dospheva i do pirinča, a ova hemikalija je povezana sa nizom zdravstvenih problema, uključujući bolesti srca, dijabetes i rak, kao i probleme u razvoju. 

Nasuprot tome, najsigurniji način za kuhanje pirinča je da ga ostavite da se natopi tokom noći, a potom ga isperete više puta- sve dok voda ne bude prozirna.

Inače, prisustvo arsena u pirinču dokazao je Endi Meharg, profesor bioloških nauka na Kvins Univerzitetu u Belfastu koji je testirao tri načina kuhanja pirinča za Bi- Bi- Si program “Trust me, I'm a doctor”.

Čitaj još:   DRITAN ABAZOVIĆ NAJAVIO: Ubrzo ću saopštiti NOVI SASTAV VLADE, od Strahinje Bulajića se očekuje da zakaže sjednicu... (foto, video)

U prvom postupku, profesor Meharg je prvo tesirao najčešći način kuhanja pirinča. Na jednu čašu pirinča dodao je dvuhe čaše vode, a voda je “isparila” tokom kuhanja. Tada je ustanovio da je nivo arsena ostao isti.

U drugom načinu je na čašu pirinča sipao pet istih čaša vode. Višak vode je nakon kuhanja izbacio, i ispostavilo se da je nivo arsena upola manji.

Treći metod sastojao se u tome da je ostavio pirinač u vodi u toku noći – nivo otrovnih materija smanjen je za 80 odsto.

http://iBalkan.net

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

Komentariši