IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Crna Gora: ISTINA ILI NE, Ekološka država samo na papiru…

PRELIJEPE Crnogorske plaže i vode, ni 27 godina od proglašenja države ekološkom, nisu oslobođene smeća i o tome svijedoče količine otpada i smeća…

PODGORICA: Crna Gora, Ekonomija, Zanimljivosti, Vijesti… petak, 21.09.2018…11: 59…Crna Gora: ISTINA ILI NE, Ekološka država samo na papiru…

Crna Gora je po Ustavu ekološka država, a njezin glavni grad Podgorica, nekada Titograd, bio je jedan od najzelenijih gradova na Balkanu. Kako danas stoje stvari? Koliko je Crna Gora doista ekološka država i koliko je Podgorica još primjer zelenog grada?

Nekoliko hiljada plastičnih i staklenih flaša, limenki i jednokratnih plastičnih flaša za samo jedan dan uklonjeno je nedavno sa plaža od Ulcinja pa do na kraj Boke.

U akciji “Uhvati čist talas”, tokom protekla tri mjeseca, sa budvanskih plaža uklonjeno je 92 tone ambalažnog otpada.

Crnogorske plaže i vode, ni 27 godina od proglašenja države ekološkom, nisu oslobođene smeća i o tome svijedoče količine otpada koje svake godine, u različitim akcijama, sa plaža uklone i iz vode izvade oni koji učestvuju u akcijama čišćenja.

Istoričarka Lidija Franović je ovih dana iz mora u rodnim Krtolima izvadila staru porcelansku šolju za kafu, telefon, novčanik, plastični pištolj, stare kablove, obuću, igračke, maske…

Čitaj još:   PODGORICA: Zatvaraju se sportski objekti, bazeni, frizerski saloni u Crnoj Gori ... (foto)

“Iz mora sam vadila sve vrste otpada, kavez, tiganj, čaše, cipele… Najteže mi je bilo kad sam morala da izvadim uginulo jagnje, a ne znaš koga da zoveš od nadležnih”.

Deklaracija o ekološkoj državi usvojena je na sjednici republičkog parlamenta koja je održana na otvorenom na Žabljaku 20. septembra 1991.

Ekološki pokret Ozon, pozvao je juče Skupštinu, Vladu i predsjednika Crne Gore da se posvete razvojnom pravcu ekološke države i tako, kako su naveli, stave javni, i interes budućih generacija iznad svih drugih.

http://iBalkan.net

Dnevni horoskop za srijedu 20. jun 2018.

Dnevni horoskop za srijedu 20. jun 2018. Danas je srijeda Read more

VARLJIVO LJETO, DRASTIČNA PROMJENA VREMENA: Obilni pljuskovi i jak vjetar, temperatura pada…

OVO JE VARLJIVO LJETO, DRASTIČNA PROMJENA VREMENA: Obilni pljuskovi, jak Read more

Komentariši