IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Riješena stotinama godina, stara misterija: Otkriće je pravi “sveti gral”…

Naučnici su ranije smatrali da je Dikinsonija možda bila gljiva ili velika ameba. Međutim, nova istraživanja naučnika su otkrila njeno pravo porijeklo i označila je kao jednu od prvih životinja…

MOSKVA: Svijet, Zanimljivosti, Vijesti… subota, 22.09.2018… 09: 39…Riješena stotinama godina, stara misterija: Otkriće je pravi “sveti gral”…

Naučnici su potvrdili da je neobičan fosil ovalnog oblika koji su pronašli prije nekoliko godina, zapravo najstariji poznati životinjski fosil. To otkriće je pravi “sveti gral” u paleontologiji.

Naime, decenijama je među naučnicima vladala debata o poreklu Dikinsonije, koja je na Zemlji živjela prije 558 miliona godina, tokom perioda Ediakaran.

Smatra se da su ti fosili iz tog perioda prva velika, višećelijska bića, ali su toliko različiti od bilo čega živog danas, zbog čega je njihovo tačno porijeklo ostalo misterija sve do sada.

Fosil je bio toliko očuvan da kada su ga istraživači probušili, u njemu su pronašli tragove holesterola, vrstu masti koja je jasan pokazatelj životinjskog porekla.

“Molekuli fosilnih masti koje smo pronašli dokazuju da su životinje bile velike i bogate prije 558 miliona godina, milionima godina ranije nego što se mislilo”, rekao je profesor Džoken Broks sa Australijskog nacionalnog univerziteta.

Čitaj još:   “SABLJA 2” POČINJE U NOVOM PAZARU? OBRAČUN S MAFIJOM...

Do sada je u paleontologiji važilo da su velike životinje počele da dominiraju zemljom u Kambrijumu prije oko 541 milion godina.

Tada se, naime, pojavljuju stvorenja koja su naučnici prepoznali kao crve i mekušce. Novo otkriće, međutim, sugeriše da im je prethodio talas životinja koje su izgledale kao Dikinsonija…

Osim visokog nivoa holesterola u ovom fosilu, naučnici su još pronašli da mu nedostaju hemijski markeri za koje se zna da su povezani sa gljivama.

“Naučnici više od 75 godina vode ’borbu‘ oko Dikinsonije i drugih bizarnih fosila iz Edikarana”, rekao je profesor Broks, koji nije mogao da vijeruje u rezultate koje mu je prvi put predstavio student doktorskih studija Ilija Bobrovski.

“Fosilna mast sada potvrđuje da je Dikinsonija najstariji poznati životinjski fosil i time smo riješili deceniju staru misteriju, koja je svakako ’sveti gral‘ paleontologije.”

Uzorak je iskopan u blizini Bijelog mora, koje se nalazi na krajnjem sjeverozapadu evropskog dijela Ruske Federacije…

Čitaj još:   ZAPALILI BIJELU KUĆU: Krunička sjela na Tomovića, pa navalila, čupao je za kosu, zavrteće vam se u glavi! (foto i video)

 

http://iBalkan.net

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more

Komentariši