IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

PODGORICA Turci pretekli Ruse po broju preduzeća u Crnoj Gori…

Od oko 7 hiljada i 700 preduzeća koja trenutno posluju u Crnoj Gori a koja su osnovali strani državljani, gotovo trećina je iz Turske– čak 2.162. Turski državljani su tako prestigli ruske i srpske po broju kompanija u CG…

PODGORICA: Crna Gora, Ekonomija, Putovanja, Zanimljivosti, Vijesti… nedelja, 23.09.2018… 16: 59… PODGORICA Turci pretekli Ruse po broju preduzeća u Crnoj Gori…

Mustafa Durusoj iz Istanbula samo je jedan od onih koji su iz Turske u potrazi za plodnim poslovnim tlom stigli u Crnu Goru. On je u Budvi otvorio zlataru, a kod nas je, kaže, došao– zbog turista.

“Prvo je od kruzera to počelo, koji su išli u Tursku, u Izmir, Kušadasi, svi su okrenuli u Kotor, i zbog toga je počelo da se dolazi ovdje i da se radi u Crnoj Gori, Budvi, Kotoru…”, kazao je Durusoj.

No uprkos velikom broju turista u Budvi, poslovno iskustvo u Crnoj Gori, priznaje ipak Mustafa, nije kao u Turskoj.

“U Tursku kad dođu nije samo da vide Efes, već kad prolaze kroz pazar tamo ima i mnogo zlatara, kožara i onih što prodaju tepihe. Kad vide to, odmah im dolazi osjećaj nešto da kupe. U Turskoj sistem nije kao ovdje, da čekaš mušterije. Izlazi se, priča se sa turistima, zoveš ih u radnju, sjednu, popiju čaj, kafu, i za to vrijeme kupi nešto – kupi; ne kupi – ideš dalje da radiš. Bolji trgovci nego ovdje? Pa, da reknem to, jesu malo, jesu…”, kazao je Durusoj.

Čitaj još:   OVO JE PISMO JEDNOG BEOGRAĐANINA: "Kćerki ću dati ime Bosna!?" (foto)

Turski kapital nije zaobišao ni zemlje regiona, pa su samo u Srbiji turski državljani prošle godine osnovali oko 650 preduzeća. Urednik beogradskog nedjeljnika NIN, Milan Ćulibrk, vjeruje kako ekonomski kapital u ovom slučaju prati političke ambicije turskog predsjednika Redžepa Erdogana.

“Nije kao što su očekivali, kako je bilo u Turskoj prodaja, da se zaradi, neće biti ovdje, ja to ne vidim… Ali ako bude iduće godine sezona bolja, možda će se ostati. Ali ako ne, to će teško biti. Vi ostajete ili idete? Mi smo još godinu ovdje, da vidimo, daj bože, ako krene, ostaćemo i dalje”, kazao je Dursoj.

Najveći broj preduzeća u vlasništvu turskih državljana, saopšteno nam je iz Poreske uprave, registrovan je u centralnoj i primorskoj regiji, a pretežno se radi o malim i srednjim preduzećima koja se najčešće bave konsultantskim aktivnostima, izgradnjom stambenih i nestambenih zgrada, trgovinom na veliko i malo i ugostiteljstvom…

vijesti,cg / http://iBalkan.net

Čitaj još:   MJEŠTANI SRPSKOG SELA PODIGLI KRST KOJI IH “ČUVA OD KORONE”
NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more

Komentariši