IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

TUGA, IZGUBIO BITKU SA OPAKOM BOLEŠĆU: Preminuo Predrag Ejdus…

Poznati balkanski glumac Predrag Ejdus preminuo je večeras poslije duže i teške bolesti u 72. godini…

BEOGRAD: Regija, Vijesti, Putovanja, Zanimljivosti… subota, 29.09.2018… 00: 39… TUGA, IZGUBIO BITKU SA OPAKOM BOLEŠĆU: Preminuo Predrag Ejdus…

Poznati srpski glumac Predrag Ejdus preminuo je večeras posle duže bolesti u 72. godini.

Po nacionalnosti se izjašnjavao da je Jugosloven…

Rodio se 24. jula 1947. godine u Beogradu od oca Jevreja i majke Srpkinje. Završio je 14. beogradsku gimnaziju, a diplomirao glumu 1972. godine na Akademiji za pozorište, film i televiziju u klasi profesora Milenka Maričića.

Bio je član amaterskog pozorišta Dadov od 1962. do 1968., a član Drame Narodnog pozorišta u Beogradu postao je odmah nakon diplomiranja 1972. i tu je ostao do 1993, kada je sa Svetlanom Bojković i Predragom– Mikijem Manojlovićem otišao iz pozorišta u znak protesta zbog dolaska Aleksandra Berčeka na mjesto upravnika Narodnog pozorišta.

Prije toga bio je v. d. direktora Drame Narodnog pozorišta. U Jugoslovensko dramsko pozorište prešao 1993., a od 2001. je vanredni profesor glume na Akademiji umijetnosti „Braća Karić“. Izabran je 2006. u zvanje redovnog profesora na Akademiji umjetnosti za predmet gluma.

Čitaj još:   VATRENI OBRAČUN oko suncobrana i ležaljki: Četvero mrtvih na plaži u Albaniji... (foto)

Odigrao je oko 200 dramskih uloga i snimio više od 50 filmova, učestvovao je u 50 televizijskih drama i 30 tv- serija, ostvario preko 200 uloga u radio- dramama snimljenim za Radio Beograd.

U intervjuu koji je dao prošle godine za jedan beogradski list je izjavio:

„Bio sam malo nešto deprimiran zdravstveno, ali nije to ništa čemu bi čovek dozvolio da ga omete. A peo sam se i ranije. I padao sam i sa četiri metra visine, skakao i u more, lomio nogu… Svašta je bivalo. Ali predstave mora biti. Šou mast go on. Sve za predstavu. Ja ne nalazim da je to s mojom bolnicom naročito uzbudljivo, ni sa pentranjem na luster – a to drugo jeste baš dobro scensko rešenje“…

http://iBalkan.net

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more

Komentariši