IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

SARA U SVİJETU MAŠTE

Večeras je u prepunoj sali Osnovne škole ”Avdo Medjedović” u Novom Pazaru održana nesvakidašnja promocija knjige mlade Sare Džogović -”SVİJET SARİNE MAŠTE”, nesvakidašnje iz prostog razliga što je književnica desetogodišnja devojcica,  najmladji pisac Sandžaka i Novog Pazara.

Vesela i radragana mlada knjizevnica Sara nam je odmah nakon završene promocije njene knjige rekla da je presretna . Pričala nam je Sara da voli da piše o raznim tajnama, ljubavi prema majci…Piše pesme o drugarstvu, prijateljicama…Govorila nam je i o svojim pričama u kojima pise o dogadjajima koje je čula ili doživela -kako su pomogli drugari da se spase prijatelji, roditelji i njıhovoj ljubavi. ” Moja učiteljica je uvek verovala u mene i ona me je bodrila da napisem ovu knjigu. Sretna sam da je promocija u mojoj Osnovnoj Školi ”Avdo Medjedović’ i idem u četvrti razred. Knjigu sam napisala na bosanskom jeziku”. Na kraju je Sara naglasila da ove promocije i knjige ne bi ni bilo da nije imala beskraju podršku od svojih roditelja, učiteljice i njenih škloskih drugara.

Nakon održane promocije razgovarali smo i sa ponosnom mamo Selmom a koja nam je sva srećna izjavila  :

Veoma sam ponosna na Saru i verujte da smo mi više uzbedjeni od nje same. Ona sve ovo dozivljava kao dete. Sarin talenat smo primetili još dok je isla u vrtić ali pesme je počela sastavljati u stvari da rimuje od prvog razreda dok još nije znala da piše. Mi smo počeli skupljati i zapisivati njene pesme ali i priče koje su bile kao najlepše bajke. Svesni smo da ima talenta i mi je podržavamo da što više piše. Naravno da smo tu da je podrzimo i naravno da je usmeravamo u tome što radi. Kao roditelji vidite da smo ja i moj suprug inicirali da se njeni radovi objedine i objavi njena prva knjiga. İnace Sara je multitalentovano dete koje osim pisanja vili da igra košarku ali i da glumi, rekla je Sarina mama Selma Redžović.

Direktor i glavni i odgovorni urednik Kulturnog Izdavackog centra Srpkska kuca iz Pozarevca, Bratislav Bata je kako kaze jedan od ”krivaca” za večerašnju promociju knjıge male Sare. Nakon promocije je rekao da :Danas se piše nova stranica istorija ove škole jer Sara je najmladji pisac Sandžaka i Novog Pazara. Sara je prošla kroz dva naša projekta – Sto mladih talenata Raškog Okruga i kroz Zbornik književnog stvaralaštva mladih Srbije i dijaspore i tek nakon toga smo uvidjeli da je ona spremna za svoj samostalni rad i izdavanje ove knjige. İ evo nas na promociji njene prve zbirke pesama a siguran sam da neće biti i poslednja .

Čitaj još:   OTVARANJE DŽAMIJA: Prvi džuma-namaz u Novom Pazaru nakon pauze zbog COVID-19

Potrebno je naglasiti da je učiteljica Zuhra  Koničanin  medju prvima primetila njen talenat i prosto joj dala krila da kao dete poleti u svetu knjizevnosti. Osim toga moramo  istaci da su svi crtezi u knjizi kao i naslovna strana autorsko delo same Sare.

Biografija :Jednog letnjeg dana rodila se jedna lijepa princeza iz bajke. Došla je na svijet i uvećala porodicu Džogović. Ta đevojčica je dobila ime Sara. Rođena je 06.07.2008 god u Novom Pazaru od oca Jasmina (1981) i majke Selme Redžović (1983). Rasla je kao mezimica, prvo dijete u porodici. Još od malena voljela je da sluša priče, bajke, pjesme upijajući svaku riječ.Već u predškolskom, počela je da ispoljava talenat za pisanje.

U prvom razredu kad je već naučila slova, počela je da piše pjesme. Prvu pjesmicu pokazala je roditeljima i nani. Pjesma je posvećena braći i objavljena je u knjizi ” Sto mladih talenata Raškog okruga” 2015. godine u izdanju Kulturno-izdavačkog centra “Srpska kuća” iz Požarevca.

Drugu pjesmu posvetila je naninom ljubimcu papagaju Kići i recitovala je svoju pjesmu na Smotri stvaralaštva mladih 2016. godine . Član je dramske sekcije u školi i 2015. godine kao prvak imala je glavnu ulogu u dramskom đelu “Na času matematike”. Pored toga sto i dalje piše pjesme i priče,voli i da crta i slika. Sledeća priča izašla je u knjizi “Zbornik književnog stvaralaštva mladih Srbije i Dijaspore” 2018. godine. U časopisu “Pazarče” 2018 . godine izašla je njena pjesma “Mišica i kišica” i bajka “Aminino čarobno srce”.

Ove godine je izabrana u ime škole i ispred časopisa “Pazarče” da uradi intervju sa đakom generacije iz O.Š “Rifat Burdzović Tršo” u Novom Pazaru. Voli da se bavi sportom i trenira košarku . Već je dobila prvu medalju. Voli da se druži i sa vršnjacima i sa starijima. Pomaže mami u kućnim poslovima a i često čuva svoju mlađu braću,Darisa(2012 god) i Miralema (2015 god). U školi je odličan đak. Na školskom takmičenju je prva iz matematike , dok je na opštinskom takmičenju u Novom Pazaru takođe iz matematike zauzela četvrto mjesto

Čitaj još:   Beograd: Grom pogodio aerodromsku pistu, otkazani letovi na "Nikoli Tesli", kada će se sve vratiti u normalu poslije udara munje... (foto, video)

Pjesme i priče doživljava kao stvarnost ,razlaže ga kao moguće i nemoguće. Oni kojima su srca puna ljubavi,pronaći će sebe u nekoj bajci,priči ili pjesmi. Sara umije sebi da postavi cilj i umije da teži ka njegovom ostvarenju. Nastavlja i dalje pisanjem svojih zapažanja i osjećanja razigranog đečijeg srca. Sara je najmlađi pisac Novog Pazara i Sandžaka. Takva je naša ljepotica Sara. Knjiga je objavljena 2018 godine.

Prilog pripremio: Senad Senko Župljanin 

http://www.ibalkan.net/

Nebo nije granica za ljubav i podršku najmlađima

Nebo nije granica za ljubav i podršku najmlađima Učenici petog Read more

Komentariši