IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

BANJA LUKA David upalio svjetla u RS- u…

U Banjaluci su očekivali palice, a dobili su Davorovu dunju; očekivali su muk, a dobili su muziku; očekivali su mrak, a dobili su svjetlo – 40.000 svjetala…

BANJA LUKA: BiH, Zanimljivosti, Vijesti… subota, 06.10.2018… 08: 39… BANJA LUKA David upalio svjetla u RS- u…

Hiljade ljudi, deseci hiljada, tiskali su se u sumraku predhodne noći5. oktobra. Petog oktobra u Banjaluci. Dana preobražaja ovog grada, koji je, nakon tri decenije, uspio da se upiše u civilizaciju. A sve zahvaljujući jednom ocu, koji traži 194 dana istinu i pravdu za ubijeno dijete, ocu Davoru, koji hoće znati sve o smrti svoga sina Davida. No, tu priču većinom znate.

Ovo je priča o jednom posve čudesnom dešavanju naroda u Banjaluci. Ovo je priča o građanskom buntu kakav je nezapamćen i kakav se nije desio na ovim prostorima. Ovo je priča o šest mjeseci borbe za istinu i pravdu na jednom trgu.

Ovo je priča o borbi jednog oca, jedne majke, o borbi školskih drugara i par komšija, koja će sasvim sigurno postati svjetski fenomen. Jer, onaj ko je sinoć bio u Banjaluci, u opkoljenoj, od policije blokiranoj Banjaluci, doživio je istinsko demokratsko prosvijetljenje.

Čitaj još:   BANJA LUKA: "Dodiku prijećeno smrću zbog zastave RS- a u Predsjedništvu BiH"

Davor, taj konobar – po svojim riječima, demaskirao je i demontirao truli sistem, koji je sam sebi uteg, ali po glavi nesrećnog stanovnika. I onda je rekao da je sve ovo, čitava njegova borba, zapravo borba za djecu živu, i da im se nikada više ne dogodi ništa slično što se desilo njegovom sinu Davidu. Ovo je istovremeno i borba za sve roditelje, za sve nas.

Vlast je očekivala ulični rat, krv na ulicama, očekivala je fizički antagonizam, očekivala je sukobe. Umjesto toga, dobila je trilione fotona ljubavi. Dobila je ekspresnu isporuku ljubavi, od koje se niti može, niti zna oporaviti. Jer, očekivali su palice, a dobili su Davorovu dunju, koja simolizira nepatvorenu ljubav za sve nas…

http://iBalkan.net

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more

Komentariši