IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

BEOGRAD: Na Trgu Republike, otkrivena STAMBOL KAPIJA…

Na gradilištu u centru Beograda radnici naišli na neobičan bedem. Iskopavanje preuzeo Zavod za zaštitu spomenika…

BEOGRAD: Srbija,Vijesti, Zanimljivosti… subota, 06.10.2018… 17: 59…BEOGRAD: Na Trgu Republike, otkrivena STAMBOL KAPIJA…

KAŽU HISTORIČARI da je “Stambol- kapiju” uklonio lično i personalno knez Mihailo Obrenović 1866. godine
Prilikom rekonstrukcije Trga republike, radnici su otkrili dijelove bedema! Najvjerovatnije, riječ je o ostacima Stambol- kapije, glavne kapije Beogradske tvrđave, koju je uklonio knez Mihailo Obrenović 19. maja 1866. godine. Iskopavanje je preuzeo Zavod za zaštitu spomenika.
 
U toku su radovi na širokom otkopu, i to će potrajati nekoliko dana. Budući da je reijč o vrlo osjetljivoj temi, zaštitari moraju da budu sigurni u poreklo bedema.
 
– Tačno je da su radnici, koji su angažovani na rekonstrukciji Trga republike otkopali dijelove kamene konstrukcije, za koju se smatra da su možda dijelovi čuvene Stambol- kapije, srušene 1866.- potvrdio je zamjenik gradonačelnika Goran Vesić.

–  Zavod za zaštitu spomenika utvrdiće narednih dana o kakavim je bedemima riječ. Naše dalje postupanje zavisi od toga šta će da utvrdi Zavod.

Čitaj još:   Čikago uvodi POLICIJSKI SAT zbog nemira i pljački... (foto i video)

Podsjetimo, obiman posao obnove glavnog sastajališta Beograđana, počeo je 22. avgusta. Kraj radova predviđen je za novembar naredne godine. Do aprila, na samom platou Trga republike odvijaće se prva faza radova.

Prema najavama, u okviru rekonstrukcije biće uklonjene žardinjere, postavljene granitne ploče, mnogo zelenila i klupa, a biće napravljena i zona usporenog saobraćaja. S obzirom na to da je izvođač radova “Štrabag” usvojio zahtjev gradske vlasti da se postavi video- nadzor na gradilištu, sugrađani mogu radove da nadgledaju “onlajn” preko sajta “Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda”.

http://iBalkan.net

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more

Komentariši