IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

DOBOJ: Glasanje prekinuto, listići već bili popunjeni…

Izborni dan je, navode, na većini biračkih mjesta započeo bez većih nepravilnosti, ali s brojnim tehničkim nedostacima…

DOBOJ: BiH, Vijesti… nedelja, 07.10.2018… 09: 59…DOBOJ: Glasanje prekinuto, listići već bili popunjeni…

Većina posmatrača “Pod lupom” nesmetano je pristupila biračkim mjestima, dok je nekoliko desetaka biračkih odbora odbilo registrirati posmatrače Koalicije zbog neadekvatne komunikacije s lokalnim izbornim komisijama.

– Ukupno do 8 sati zabilježeno je 66 kritičnih situacija, od kojih se 45 odnosi na zabranu ulaska posmatrača na biračka mjestima i udaljavanje s biračkih mjesta nastalih zbog nedostatka komunikacije između različitih nivoa izborne administracije. Glasanje je prekinuto na jednom biračkom mjestu u Doboju 038B039A zbog već popunjenih glasačkih listića – navode iz Koalicije “Pod lupom”.

Pripreme za otvaranje biračkih mjesta, saopćili su, uglavnom su izvršene u skladu s propisima. Na 82 posto biračkih mjesta svi članovi biračkih odbora su bili prisutni na biračkom mjestu.

– Na dva posto biračkih mjesta glasački listići nisu ručno brojani, a na šest posto biračkih mjesta primijećen je nedostatak pojedinog izbornog materijala. U izoliranim slučajevima na biračkim mjestima glasačka kutija nije pokazana kao prazna prije otvaranja biračkih mjesta. Ukupno 72 posto biračkih mjesta otvoreno je u sati, između 7 i 7.15 otvoreno je 23 posto biračkih mjesta, a između 7.15 i 8 otvoreno je pet posto biračkih mjesta. U izoliranim slučajevima biračka mjesta su otvorena nakon 8 sati i nije adekvatno osigurana tajnost glasanja – saopćili su iz koalicije.

Čitaj još:   NIKOLA Zirojević: ''KAP KOJA JE PRELILA ČAŠU''- Početkom februara o razrješenju Marka Kovačevića...

Na 21 posto biračkih mjesta nije istaknuta lista s imenima i prezimenima članova biračkih odbora s pripadnošću političkom subjektu. Podsjećaju da je ovo preporuka Koalicije ”Pod lupom”, koju je usvojila Centralna izborna komisija te da je ista obaveza svih biračkih odbora.

http://iBalkan.net

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more

Komentariši