IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Sandžačka demokratska partija obeležila deceniju uspeha

Pred oko pet hiljada posetilaca u prepunoj dvorani Pendik Sandžačka demokratska partija obeležila je na spektakularan način deceniju uspešnog “vođenja” Novog Pazara. Pristalice SDP-a, članovi partije, simpatizeri, koalicioni partneri, brojni gosti ispunili su dvoranu Pendik do poslednjeg mesta, a mnogi su ostali i ispred dvorane. Najveći aplauz dobio je osnivač SDP-a Rasim Ljajić koga su u dvoranu dopratile najvernije pristalice uz skandiranje njegovog imena i uz baklje i zastave…

Na početku skupa kratkim filmom prisutni su se podsetili 11.maja 2008.godine kada je SDP na lokalnim izborima pobedila i na čelu Novog Pazara zamenila do tada vladajući SDA Sandžaka.

Prisutnima se na početku obratio Kemal Alihodžić najbolji student medicine u Srbiji koji se u ime svih studenata iz Novog Pazara zahvalio osnivaču SDP-a Rasimu Ljajiću i direktoru Opšte bolnice Novi Pazar.

„Hvala vam što prepoznajete zalaganje nas mladih. Tokom studiranja trudio sam se da Novi Pazar predstavljam u najboljem svetlu. Nakon završetka medicine većina profesora me je zvalo da ostanem kod njih na klinikama da radim ali sama ja odabrao da se vratim svom šeheru. Želim da motivišem sve mlade i uspešne studente da rade, da se usavršavaju, da čuvaju tradiciju i vole svoj grad“ – rekao je Alihodžić.

Prisutnima se obratio dr Mirsad Đerlek koji je podsetio sve prisutne na „najveći politički uspeh 2008.godine“.

„Od posrnulog grada smo trebali da stvorimo evropski grad. Novi Pazar danas ne možete prepoznati. Ovo je postao moderan evropski grad. A sve zahvaljujući Rasimu Ljajiću koji se mnogo nervirao jer smo dodsta grešili ali je od nas napravio ljude koji znaju da prave rezultate. Pobedjivaćemo još sigurno 10 godina jer ovaj tim niko ne može zaustaviti. Čak ni oni koji su preko noći bacili ahmediju. Mudrom politikom tolerancije uspeli smo da odbacimo ono što nas je razdvajalo. Ovo je bošnjačko jedinstvo. Svi smo ovde. Samo jedne grupe nema. Obezbedili smo budućnost svojoj deci“ – rekao je iznedju ostalog Đerlek.

Nakon Đerleka prisutnima se obratio dr Meho Mahmutović koji je Novi Pazar vodio od 2010. do 2016.godine.

Pazar nekad i sad su potpuno drugačiji gradovi. Sve što smo obećali mi smo ostvarili. U svim segmentima života smo mnogo uradili. Asfaltirali smo 400 ulica, rešili višegodišnji problem vodosnabdevanja, izgradili nove mostove, škole, obdaništa. Uložili smo mnogo u kulturu, sport, socijalu, u sve sektore. Prvi put smo doveli republičke filijale u Novi Pazar. Politka SDP-a je svuda ista, i u Pazaru, Beogradu, inostranstvu. Ovo je politika prijateljstva. SDP je potpis na svemu što je ovde uradjeno. Imamo velike planove za bolnicu. Hoćemo da izgradimo angio salu, trauma centar za ortopediju, centar za moždane udare… Sa nama je budućnost. Naredne nedelje dolaze eminentni američki lekari kako bi edukovali naše lekare i kako bismo uspostavili saradnju sa američkim bolnicama. Mi pravimo mostove i povezujemo ljude“ – rekao je Mahmutović.

Aktuelni gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac rekao je da je cilj stvaranje boljih uslova za život ljudima koji žive u Novom Pazaru.

„Nastavljamo put koji je trasirao naš vizionar Rasim Ljajić. Želimo da naš grad bude centar Sandžaka, ali i šireg regiona. Morali smo mnogo da radimo. Naša vrata su otvorena za sve stručne i pametne ljude bez obzira na veru, naciju, ali i političku pripadnost. Otvorena su vrata za sve one koji vole naš grad i da mu je Pazar na prvom mestu. U ovoj godini izdata je 31 dozvola za zgrade, gradi se 6 hotela, želimo da Novi Pazar postane turistički centar i da bude medju 5 najrazvijenih gradova u Srbiji“- rekao je Biševac.

Čitaj još:   NOVI PAZAR Ispraćaj i dova za 415 hadžija...

Tokom obeležavanja destogodišnjice SDP-a uručene su plakate najzaslužnijim članovima. Iso Dolovac je u ime nagrađenih rekao da je grad doživeo “renesansu zahvaljujući Rasimu Ljajiću”.

“Rasim je spasio ovaj grad, sada se u njemu mnogo lepše živi. Ovde su svi građani Novog Pazara trebali da dodju. Predlažem da atletski stadion dobije ime Rasim Ljajić kako bismo se ovom čoveku odužili za sve što je uradio” – emotivno je izjavio Dolovac.

Prisutnima u dvorani Pendik obratio se i prvi demokratski izabran gradonačelnik Novog Pazara Fevzija Murić.

“Ja bih počeo sa onim pozivom Rasima Ljajića nakon pobede 2008. godine kada je pozvao na pomirenje Bošnjaka. On je to učinio, braća su se izmirila. Vratila se stabilnost i mir. I za sledeću deceniju nam treba vaš glas. Da Bošnjaci ne bi nazadovali. Treba da planiramo i da radimo. Naša je obaveza da vas usmerimo. Kako bismo zajedno još uspešnije nastavili potrebno je da 4.novembra izadjete na izbore za nacionalne savete i vaš glas date profesoru Saitu Kačaporu, nosiovu liste “Vakat je”. Daćemo profesoru naš glas. Imaćete našu podršku. Pozivam sve da to isto urade a onda će profesor Kačapor nama dati podršku 2020.godine kada nas očekuju novi lokalni izbori” – rekao je Murić.

Osnivača SDP-a Rasima Ljajića prepun Pendik pozdravio je višeminutnim aplauzom a on je istakao da je ovo „najčudnije veče u 20 godina postojanja SDP-a“.

„Ovo je veče jake nostalgije, ali i neverovatne energije koju sam ja osetio prvu put posle 2008. godine. Ovoliki entuzijazam ne postoji nigde u Srbiji, ni u jednoj partiji. Mi nismo ovde doveli autobuse, niko nije morao da dodje ali vidite koliko vas ima. I ja sam večeras posebno raspoložen zbog ove energije“ – rekao je Ljajić čiji je govor prekidan aplauzima i skandiranjem njegovom imena.

On je rekao i da želi prirodan, normalan Novi Pazar:

„Hoću da vratim pazarski duh u sve porodice, u sve mahale. Ne smemo da obećavamo ono što ne možemo da ispunimo. Bolje je ne uraditi nešto nego obećati a ne ispuniti. Ne smemo da lažemo, da krademo, da varamo narod. Uradili smo mnogo od kada smo došli na vlast. Setite se da smo došli na vlast 2008.godine kada je svetska kriza drmala svet. Nije bilo donacija, nije bilo novca. Mi smo rekli da ćemo Pazar da promenimo i to smo uradili. Novi Pazar onda i danas su dva potpuno različita grada. Pazar je bio varoš, a sada je ozbiljan grad. Cilj nam je da Pazar bude u prvih pet gradova u Srbiji. Ovo će biti mali Istabul na Balkanu“ – rekao je Ljajić.

On je istakao dve ključne stvari u politici SDP-a u budućnosti.

„Moramo ostaviti Pazar boljim nego što smo ga napravili ovim mladim ljudima, želimo da ostavimo što više hajrata u vidu mostova, novih ulica, novih kapitalnih objekata. Kada smo 2008.godine došli na vlast zatekli smo 28 odsto asfaltiranih ulica, dok je u Srbiji prosek bio iznad 60 odsto. Sada je situacija drastično bolja, a ja obećavam do kraja narednog mandata neće biti nijedna neasfaltirana ulica u Novom Pazaru. Nemojte da gledate jesu li ulice koje asfaltiramo bošnjačke ili srpske. To su ulice svih nas. Želimo da budemo oaza stabilnosti, normalnosti. Mi smo najjača stranka koja uvek svima pruža ruku“ – istakao je osnivač SDP-a.

Čitaj još:   PREDLOG SA BOSFORA: Namirnice koje jedu masne naslage, daju osjećaj gladi...

Ljajić je najavio još više infrastrukturnih radova u Novom Pazaru u narednom periodu te velika ulaganja u sport i kulturu.

„Još više ćemo graditi. Obećavam da za 2-3 godine neće moći Pazar da prepoznate. Radićemo od centra grada do stare čaršije. Pazar mora da bude centar ovog regiona. U tome očekujem i da dijaspora pomogne jer nema trenutno boljeg mesta za investiranje od Novog Pazara. Posebno ćemo ulagati u kulturu i evo najavljujem da naredne godine u Kulturnom centru radimo prvu sevdah operu. To do sada nije radjeno i biće ovde napravljeno“ – najavio je Ljajić. Kao još jednu ključnu stvar u politici SDP-a Ljajić je naveo moral.

„Ne treba da radimo stvari zbog kojih ćemo da se stidimo. Moral je sve za nas u životu, u našim kućama. Imali smo Trampa iz Orlja koji želi samo da smeta. Misli da je grad njegov. E pa neće moći. Postoji nešto što je iznad svih nas a to je dobar nijet, a mi to imamo. Želimo da vratimo lep rečnik u život. Pobedjivaće one stranke koje imaju najbolje i najpametnije ljude, a takvi ljudi su kod nas. Pomažite ljudima, uputite ih na pravi put. Ako ne možete da pomognete, uputite ih na one koji mogu ali i h saslušajte. Nemojte da vas vlast opije. Taj glas koji su nam gradjani dali, moramo da im vratimo na taj način što ćemo da im pomognemo. Manite se zavisti i ljubomore. Manite se nacionalizma jer je on virus, bolest, mržnja i ograničava ljude“ – zaključio je Ljajić.

Skupu SDP-a u dvorani Pendik prisustvovali su, osim članova SDP-a, predstavnici SDA Sandžaka, SNP-a, SNS-a, SZS-a, SPS-a, ambasador Palestine u Srbiji Muhamed Nabhan, te brojni gosti iz okolknih gradova ali i iz Beograda, Kragujevca i ostalih gradova Srbije.

Priliog pripremili:K.Radović, RTVNP i Senad Senko Župljanin

http://www.ibalkan.net/

BRAVO ZA SELEKTORA ZMAJEVA SPREMAN SE ŽRTVOVATI ZA BiH…

Bravo za selektora "zmajeva", spreman se žrtvovati za BiH:  Dule Read more

Dnevni horoskop za srijedu 20. jun 2018.

Dnevni horoskop za srijedu 20. jun 2018. Danas je srijeda Read more

VARLJIVO LJETO, DRASTIČNA PROMJENA VREMENA: Obilni pljuskovi i jak vjetar, temperatura pada…

OVO JE VARLJIVO LJETO, DRASTIČNA PROMJENA VREMENA: Obilni pljuskovi, jak Read more

Komentariši