IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Pješadijski vod iz Crne Gore na NATO viježbi…

Pješadijski vod je iz sastava Prve pješadijske čete iz Nikšića. Sva pripadajuća oprema je iz Prve pješadijske čete, kao i četiri vozila, koja su već upućena brodom za Norvešku…

PODGORICA: Sandžak,Crna Hronika, Zanimljivosti, Vijesti…subota…13.10.2018… 21: 39… Pješadijski vod iz Crne Gore na NATO viježbi…

Vojska Crne Gore (VCG) učestvovaće sa 33 pripadnika na velikoj NATO vježbi Trident juncture 18, koja će se realizovati od 25. oktobra do 7. novembra u Norveškoj.

Glavni dio crnogorskih snaga je pješadijski vod od 27 pripadnika, kojim komanduje poručnik Nikola Popović, a koji će biti u sastavu Slovenačke čete.

“Po jedan pilot, logistički podoficir i vojni policajac biće u sastavu slovenačke eskadrile, u komandi slovenačke logističke čete, odnosno u slovenačkoj četi vojne policije, dok će dva štabna oficira biti u komandi italijanske brigade. Jedan oficir biće zadužen kao ocjenjivač – kontrolor tokom vježbe”, kaže se u saopštenju.

Pješadijski vod je iz sastava Prve pješadijske čete iz Nikšića. Sva pripadajuća oprema je iz Prve pješadijske čete, kao i četiri vozila, koja su već upućena brodom za Norvešku.

Čitaj još:   POKUŠAJ DRŽAVNOG UDARA: Haos po Banjaluci, kreću na Dodika???

“Jedinica je opremljena svom potrebnom opremom za ekstremno hladne uslove i spremna za realizaciju zadataka na planinskim terenima u hladnim uslovima”, kaže se u saopštenju MInistarstva odbrane.

Vježba TRIDENT JUNCTURE 18 realizuje se najvećim dijelom na teritoriji Norveške, na kopnu, moru i u vazduhu, ali će obuhvatiti i dio teritorije Islanda, kao i vazdušni prostor Finske i Švedske.

Na vježbi će učestvovati oko 50 hiljada vojnika iz oružanih snaga 31 zemlje, od čega je 29 članica NATO, uz Švedsku i Finsku, kao bliskih partnera NATO. Učestvovaće više od deset hiljada vozila, oko 150 aviona i 70 brodova koji će biti locirani u Sjevernom Atlantiku i na Baltičkom moru.

Vježbom komanduje admiral Džejms Fogo, komandant Komande združenih snaga NATO u Napulju, koja je odgovorna za vođenje vježbe.

“Cilj ove, najveće NATO vježbe posljednjih godina, jeste da testira koncept kolektivne odbrane Alijanse”, navodi se u saopštenju.

Prethodna vježba TRIDENT JUNCTURE održana je prije tri godine, na teritoriji Italije, Španije i Portugala. U njoj je učestvovalo oko 36 hiljada vojnika…

Čitaj još:   ZIMA USRED PROLJEĆA: Narednih dana pretežno oblačno vrijeme s kišom i jutarnjim temperaturama ispod nule… (foto)

http://iBalkan.net

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more

Komentariši