IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

SPRDNJA MEDIJA S MILETOM: „Umjesto Komšića, Dodik brani Hrvate u BiH…“

VIC U KOME DODIK NIJE SMIJEŠAN…'Kada Komšić stane u zaštitu Hrvata, onda se kaže ‘on nije dobar Hrvat, ne treba on govoriti što treba raditi’, a kad Mile Dodik arlauče on je dobar?'…

MOSTAR:BiH, Crna Hronika, Zanimljivosti, Vijesti…srijeda…17.10.2018… 07: 19…: SPRDNJA S MILETOM: „Umjesto Komšića, Dodik brani Hrvate u BiH…“

Od izbora u BiH prolazi deseti dan, a osim trojice izabranih članova predsjedništva– Milorada DodikaŽeljka Komšića i Šefika Džeferovića– malo tog je poznato. Nit’ su svi glasovi prebrojani, nit’ se zna tko će preuzeti vlast u parlamentu.

Jedna od opcija je da glavni igrači, predsjednici stranaka s nacionalnim predznakom– od spomenute trojice tu je Dodik (SNSD) isti, a tu su još i Bakir Izetbegović (SDA) i Dragan Čović (HDZ)- sjednu za isti stol i podijele plijen.

Druga, mnogima milija, jest da se izgura SDA…

Ipak, glavna ‘njuška’ nakon izbora je Milorad Dodik, osvojio je najveći broj glasova od svih, pa se sad šepuri Bosnom poput purana. Na neki način postao je hodajući vicmaher, pa je krenuo s nadogradnjom priče kako će mu radno mjesto biti u Istočnom Sarajevu. Čim je dobio izbore, najavio je kako će prva stvar biti ta da će pozvati pravoslavnog popa.

“Te kancelarije su već ‘osveštane’ (posvećene), ali što da ne, ‘osveštaćemo’ i te kancelarije za moje suradnike u Predsjedništvu, da istjeramo zle duhove”, ispalio je.

Ipak, nešto se smekšao kad je riječ o mogućnosti da ipak dođe u Sarajevo na sastanke Predsjedništva BiH.

“Vidjet ćemo. Ako ne bude zastava RS-a u Predsjedništvu, sjednice ćemo održavati putem linka.”

Koliko je ta najava apsurdna, ukazao nam je naš izvor iz Sarajeva.

“Čisto ne mogu vjerovati da Dodik ne zna da zastava RS- a stoji već godinama u kabinetu kod svakog srpskog člana predsjedništva, baš kao što je Čović imao zastavu Herceg- Bosne. Kao da Dodik nikad nije pogledao dnevnik ili pogledao neku sliku u novinama da vidi kako to izgleda.”

E, kad je već ova provokacija bila toliko isprazna, Dodik je odlučio posegnuti za novim asom iz rukava. Ispalio je kako želi redatelja Emira Kusturicu, koji sad voli kad ga se zove Nemanja, za savjetnika predsjedništva za kulturu. Pa se onda i sam Kusturica, u intervjuu za Večernje novosti, uključio u taj postizborni Dodikov show.

Čitaj još:   DRAMA u Podgorici: Vlada u Crnoj Gori biće manjinska, javio se Mandić i rekao istinu... (foto)

“Dodik na manevarskom prostoru djeluje kao najbolji centrafor na svijetu. Čuvaju ga svi, ali kada lopta poleti u šesnaesterac, on je nezaustavljiv. Sposoban je da otrese dvojicu protivnika s leđa i da postigne gol”, ispalio je u sportskom žargonu Emir- Nemanja, uz dodatak da je “od selendre Banjaluke, Dodik napravio grad, gdje se mogu pobrojati svi simptomi evropskog centra, uključujući i predgrađe”.

No, od Kusturice, vrlo je izgledno, neće biti ništa.

“Ovdje u Sarajevu se digla graja oko Kusturice, svi su zgroženi, ali to je još jedna ‘dodikovska’ priča. Čisto sumnjam da će Kusturica doći u Sarajevo”, kaže sarajevski politički analitičar

Dodik se u međuvremenu prometnuo kao ‘branitelj hrvatskih interesa’. U cijeloj gunguli oko Željka Komšića i činjenice da su Bošnjaci Hrvatima izabrali člana predsjedništva, Dodik je taj koji se nameće kao protuteža bošnjačkoj dominaciji. No, znači li to automatski da mu je u interesu strateško partnerstvo s Hrvatima i zaštita njihovog interesa?

“Dodik zaštitnik Hrvata? Kad Komšić stane u zaštitu Hrvata, onda se kaže ‘on nije dobar Hrvat, ne treba on govoriti što treba raditi’, a kad Milorad Dodik stane on je dobar? Pitajte Hrvate, onih ‘deset’ što je ostalo u Republici Srpskoj, kako Dodik vodi računa o njima i brani njegove interese”, kaže nam sarajevski izvor.

Kad je riječ o Komšiću, on – poput Dodika – i dalje vodi verbalne ratove i s kim treba i s kim ne treba. Očekivano, nastavio je prepucavanje s HDZ- om, a sad je razmjenjuje sa sarajevskim kardinalom Vinkom Puljićem. Ovaj je u nedjelju– jasno aludiravši na njegov izbor – izjavio da je “i Hitler po zakonu došao na vlast”, pa mu je Komšić poručio da ode u Jasenovac i na taj način napravi “povijesni odmak od ustašluka i ustaških zločina, a koji se od njega očekuje kao od kardinala”.

Čitaj još:   PLAĆAJU 400 EURA NA SAT, OGLAS, ŠOK ZA REGIJU...

“Nije dobro što su Bošnjaci izabrali Komšića, ali – ako želimo biti optimistični – ni Čović u proteklih godina nije napravio nešto za Hrvate, pa gubitak neće biti ogroman”.  

Jedini koji šuti je bošnjački član predsjedništva Šefik Džaferović. Otkako je dobio izbore za njega se ne čuje. Umjesto njega zbori Bakir Izetbegović…

 

http://iBalkan.net

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more

Komentariši