IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

SPRIJEČEN KRIMINAL: Kineske ucjene i kreditno zaduženje Federacije BiH…

Zaustavljen je kriminalni projekt i novo kreditno zaduženje Federacije. Federalni parlament trebao je potvrditi kreditno zaduženje Elektroprivrede BiH kod Izvozno- uvozne banke Narodne Republike Kine od 614 miliona eura, no to se nije desilo…

SARAJEVO:BiH, Ekonomija, Crna Hronika, Zanimljivosti, Vijesti…srijeda…17.10.2018… 06: 59…: SPRIJEČEN KRIMINAL: Kineske ucjene i kreditno zaduženje Federacije BiH…

Najavljeno odustajanje kineskog konzorcija od gradnje Bloka 7 TE u Tuzli, te činjenica da ističe i posljednji rok koji je dala Agencija za osiguranje kredita u Kini najbolja je vijest za Federaciju BIH i njene građane

Da je sve mirisalo na kriminal potvrđeno je i iz Energetske zajednica koje je pozvala Parlament FBIH da ne odobrava garanciju za kredit, jer to nije u skladu sa Zakonom o sistemu državne pomoći.

– Jedan element je to da je garancija data za 80% cijelog projekta, a ne za 80% kredita. Drugi element koji nije uredu je taj da bi mogla Elektroprivreda BiH razdvojiti reguliranje djelatnosti od komercijalnih djelatnosti unutar sebe- to još nije napravljeno, kaže Janez Kopač, generalni direktor Energetske zajednice.

Posebna priča je činjenica da kineski investitori nisu poželjni na evropskom tlu. Sumnjive investicije iz Kine su pod lupom EU i potencijalno mogu biti problem za evropske integracije BIH i drugih balkanskih zemalja.

Čitaj još:   NOVI PAZAR: POČELA SA RADOM nova AMBULANTA za Fizikalnu medicinu i rehabilitaciju MEDISPORT FAMILY...(foto galerija)

– Kina u suštini može biti u poziciji da diktira pravila i razvoj tržišta na način na koji ne može u zemljama koje su već dio EU. Ne treba isključiti mogućnost da Kina može da trguje ekonomskim uticajem na Balkanu u okviru sve jačeg partnerstva sa Rusijom, upozorio je nedavno profesor Teokaris Grigoriadis sa Instituta za istočnu Evropu u Berlinu.

I komesar za proširenje EU Johanes Hahn je upozorio da Kina nastoji preko investicija preuzeti kontrolu nad državama regiona.

– Svjedočimo jednom obrascu ponašanja Kine, “poslovnom modelu” u kojem se nude atraktivni ili manje atraktivni krediti. Ako ih ne možete otplaćivati, onda se to pretvara u kineski kapital, rekao je Hahn.

Dodao je da smatra da će taj problem biti sve izraženiji u godinama pred nama. Hahn strahuje da će zapadnobalkanske države, željne velikih investicija, javnih radova koji će pokrenuti razvoj, pasti pod kontrolu zvaničnog Pekinga…

Čitaj još:   Vic dana KAKO Zaljubljena plavuša laže momka...

http://iBalkan.net

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more

Komentariši