IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

NATO: Najveća vojna vježba od Hladnog rata, 50.000 vojnika, milioni obroka…

NATO se sprema za najveću vojnu vežbu od Hladnog rata – oko 50.000 vojnika s hiljadama tenkova, stotinama brodova i aviona okupiće se u Norveškoj sledeće nedelje kako bi uvježbali odgovor na eventualni napad na Savez…

OSLO: Svijet, Ekonomija , Putovanja, Zanimljivosti, Vijesti: nedelja…21.10.2018… 18: 21… NATO: Najveća vojna vježba od Hladnog rata, 50.000 vojnika, milioni obroka…

U najvećoj vježbi NATO od vremena Hladnog rata “Spoj trozupca” (Trident Juncture) u Norveškoj, čiji pripremni dio počinje sredinom naredne nedelje, biće angažovano 50.000 vojnika, 10.000 tenkova, stotine brodova i aviona, ali će ona predstavljati i veliki logistički izazov po državu domaćina koja mora da obezbjedi i 1,8 miliona obroka i 4,6 miliona boca vode, kao i da se pobrine za 660 tona prljavog veša.

Pored toga, Norveška za potrebe vježbe mora da stavi na raspolaganje velika područja poljoprivrednog zemljišta u toj zemlji.

MEDIJI navode da će ova vježba “testirati planove NATO razvijene nakon ruske aneksije Krima 2014. godine, koja je zaoštrila odnose između zapadnih saveznica i Moskve”, pošto će na njoj biti “uviježbavan odgovor na eventualni napad na Alijansu”.

Čitaj još:   DRAMA U TRAVNIKU: Šest policajaca, tuklo palicama i stolicama nedužnog Aida Mujezinovića... (foto)

Podsjeća se da je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg na sastanku ministara odbrane Alijanse ranije ovog mjeseca poručio da je ova vežba “u srazmeri” sa postojećem zahtjevnijem bezbjednosnom okruženju u kojem se NATO nalazi, ali da Alijansa ipak naglašava da vježba nije usmjerena ni protiv jedne zemlje i da predstavlja odgovor na zamišljeni scenario.

Navodi se i da je načelnik Generalštaba norveške vojske Rune Jakobsen poručio da “Rusi ne treba da se plaše” pošto je “centralno područje održavanja vježbe udaljeno više od hiljadu kilometara od ruske granice”.

Osim vojnih kontingenata iz svih 29 članica NATO, kao i zemalja partnera Švedske i Finske, NATO je najavio učešće oko 10.000 tenkova, 150 aviona i 60 brodova, među kojima bi trebalo da bude i američki nosač aviona “Hari S. Truman”.

Očekuje se da će niske temperature u sjevernoj Norveškoj predstavljati dodatni izazov.

PRIJE TOGA u avgustu Rusija je održala sopstvenu veliku vježbu “Istok” (Vostok) na istoku zemlje. Moskva je objavila da je u njima učestvovalo 300.000 vojnika, a zapadni diplomate smatrale su da je brojka veoma preuveličana…

Čitaj još:   Priča iz Sandžaka-AJŠINO ČEVRE

http://iBalkan.net

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more

Komentariši