IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

KRIMINALCI iz RS- a, dolaze po “TROFEJE”, u prestolnicu BiH…

Narušena sigurnosna situacija u Sarajevu a kakva je sigurnost općenito, neovisno o ubojstvu dvojice policajaca…

SARAJEVO: BiH, Crna Hronika, Vijesti, Zanimljivosti…nedelja, 28.10.2018… 18: 38… KRIMINALCI iz RS- a, dolaze po “TROFEJE”, u prestolnicu BiH…

Okrutno ubojstvo dvojice sarajevskih policajaca, Adisa Šehovića i Davora Vujinovića, uzdrmalo je ne samo glavni grad Bosne i Hercegovine nego i cijelu regiju. Šehović i Vujinović su u okviru svoje uobičajene patrole u sarajevskom naselju Alipašino polje prekjučer između 4 i 5 sati ujutro naišli na krađu auta, bijelog Golfa 6 hrvatskih registarskih oznaka…

Nisu ni izašli iz svog službenog auta kada su ih rafalnom paljbom iz kalašnjikova izrešetali automafijaši koji su zatim pobjegli sa dva automobilima, Range Roveru i Golfu 5. Šehović je umro na licu mjesta, dok je Vujinović preminuo nekoliko sati kasnije u bolnici.

Zbog tog dvostrukog ubojstva policajaca pokrenuta je velika istraga, koja nadilazi i granice BiH. U subotu navečer objavljeno je da je sarajevska policija identificirala glavnog osumnjičenika za ubojstvo dvojice kolega. Riječ je o 32-godišnjem Njegoslavu Milinkoviću iz Istočnog Sarajeva, koji je od ranije poznat po sudjelovanju u krađama automobila. Za njime je raspisana tjeralica.

Za analizu cijele situacije, kao i općeg stanja sigurnosti u Sarajevu, mediji su se obratili profesoru na sarajevskom Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Jasminu Ahiću, jednom od vodećih stručnjaka za sigurnosna pitanja u BiH.

Čitaj još:   MILOŠ Čelanović: PROTEST građana ispred Vlade OPRAVDAN, pozivamo državotvorne partije da USKRATE podršku DRITANU Abazoviću...

S Ahićem smo razgovarali u subotu popodne, prije nego je objavljeno ime glavnom osumnjičenog Milinkovića, a njegova analiza pokazuje da je ispravno predvidio kako će se istraga razvijati.

”Ovo dvostruko ubojstvo koje se desilo na Alipašinom polju je nešto što je iznenađujuće, ne mogu se sjetiti primjera ni u Sarajevu ni drugdje da srednji ili niži nivo automafije reagira tako da izvadi kalašnjikov i rafalno zapuca po policijskom autu”, kaže nam profesor Ahić.

Sarajevo je inače već godinama omiljena meta automafije, s obzirom na to da je najveći grad u BiH, u kojemu se može naći najviše automobila, i to ne samo domaćih ljudi nego i turista koji dolaze u grad. To su prepoznale i policijske strukture u BiH, kaže Ahić.

”Specifično je da se više ne kradu samo skupocjeni automobili poput BMW-a nego se kradu i Golf 6 i 7, koji koštaju oko 30 tisuća konvertibilnih maraka”, navodi Ahić.

Sarajevu nedostaju videonadzori…

No postoje li neke manjkavosti ili nedostaci u radu i opremi policije, pitamo Ahića.

”Problem koji tek treba riješiti je pokrivenost Sarajeva videonadzorom, koja je daleko manja nego što je primjerice u Zagrebu ili Beogradu. To bi značajno olakšalo istrage”, kaže on.

Ahić kaže da već godinu dana Sarajlije i migranti uspijevaju zajedno živjeti i da se može primijetiti veliki angažman vlasti i nevladinih udruga da se migrantima pomogne. Podsjeća da nije zabilježen niti jedan veći kriminalni incident ili napad migranata na Sarajlije, a niti obratno, te kaže da je ”ponosan kao Bosanac i Hercegovac i građanin ovog grada” kako se Sarajevo nosi s tim izazovom…

Čitaj još:   HOROR TRESE SRBIJU: U ŠKOLI DJEČAK IZVADIO PIŠTOLJ NASRED ČASA, Policija ga jurila od učionice do učionice...

ibalkan.net/Indx.hr

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more

Komentariši