IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

NA BOSFOR, PUTIN DONIO POSLUŽENJE: Čime li je, obradovao Merkelovu, Erdogana i Makrona…

U gradu na Bosforu je održan sastanak lidera Francuske , Njemačke, Rusije i Turske Emanuela Makrona, Angele Merkel, Vladimira Putina i Redžepa Tajipa Erdogana o Siriji…

ISTANBUL:Svijet, Vijesti, Ekonomija, Zanimljivosti…nedelja, 28.10.2018… 10: 58… NA BOSFOR, PUTIN DONIO POSLUŽENJE: Čime li je, obradovao Merkelovu, Erdogana i Makrona…

Ruski predsednik Vladimir Putin, koji je na sastanak u Istanbulu doputovao iz Sibira, donio je na poklon kolegama ribu, bobice, lješnike i druge lokalne proizvode, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Uoči posete Istanbulu Putin je posjetio sibirski grad Hanti Mansijsk, gdje se sastao sa lokalnim zvaničnicima.

Lideri Turske, Rusije, Francuske i Njemačke saglasili su se na samitu o Siriji da ne postoji vojno rešenje za krizu u toj zemlji i pozvali na što hitnije pokretanje političkog procesa kako bi se okončao višegodišnji rat u toj zemlji.

Zajedničkom saopštenju poslije sastanka u Istanbulu istakli neophodnost uspostavljanja trajnog primirja u Siriji i potrebu da se nastavi borba protiv ekstremista, istovremeno pozivajući da se do kraja godine formira komitet koji će se baviti promenom ustava te zemlje.

Vladimir Putin, Redžep Tajip Erdogan, Angela Merkel i Emanuel Makron takođe su istakli da je neophodno stvoriti uslove širom Sirije za bezbjedan i dobrovoljan povratak izjeglica, prenosi Rojters.

Čitaj još:   SARAJEVO: Slika Đorđa Balaševića na Vijećnici, prizor je zbog kojeg ćete zaplakati... (foto i video)

U kominikeu lideri četiri zemlje navode da odbacuju “separatističke agende sa ciljem podrivanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta Sirije kao i nacionalne bezbjednosti susjednih zemalja”.

Ruski predsjednik Putin rekao je da su svi sagovornici jedinstveni da dugoročna stabilnost u Siriji može da se postigne političkim i diplomatskim koracima u skladu sa rezolucijom Savjeta bezbjednosti i strogim poštovanjem principa jedinstva, suvereniteta i teritorijalnog integriteta Sirije,

Na zajedničkoj konferenciji za novinare Putin je najavio da će Moskva aktivno učestvovati u radu ustavnog komiteta za Siriju. On je izrazio nadu da će Turska uskoro završiti formiranje demilitarizovane zone u sirijskoj provinciji Idlib.

Turski predsednik takođe je rekao da što prije treba formirati ustavni komitet za Siriju i da se nada da će se to dogoditi do kraja godine. Sirijski narod, kako je rekao, treba da odluči o budućnosti aktuelnog predsjednika Bašara al Asada.

On je rekao da se razgovaralo o vraćanju izbjeglica u Siriju i da su se svi saglasili da povratak treba da bude dobrovoljan…

Čitaj još:   Sarajevo i Podgorica gradovi pobratimi u razmjeni kulture: PRVO KONCERT SEVDAHA dvije multikulturne prestonice... (foto, video)

http://iBalkan.net

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more

Komentariši