IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

DERBI PRIPAO NOVOPAZARCIMA

Neočekivani poraz protiv Dunava u prošlom kolu upalio je crvena svjetla u novopazarskom košarkaškom taboru. Mobilnost je podignuta na najveći mogući nivo. Pred derbi duel sa ekipom Tamiša sve je zatezano, uigravano, taktički i tehnički dotjerivano. Stigao je i reprezentativni plej Aleksej Nešković. Pripremana je strategija za derbi meč u kojem je pobjeda značila nagradu i publici ali i Upravi košarkaškog kluba koja čini sve napore i uspjeva da ispuni sva potraživanja košarkaša, tako napravi pobjednički ambijent u novajliji u Košarkaškoj ligi pretvarajući ga u najprijatnije iznenadjenje, a nama omogući da gledamo vrhunsku košarku. Najbolju ikada igranu u Novom Pazaru. Dakle, greške nije smjelo biti pred prepunim Pendikom.

Gost Novog Pazara i Uprave košarkaškog kluba Novi Pazar bio je prvi čovjek Košarkaške lige Srbije Leon De Leon. I prije samog početka vatre na parketu užarenog Pendika košarkaši Novog Pazara su učinili gest vrijedan poštovanja i za divljenje.

Svojim prijateljima iz Udruženja osoba sa posebnim potrebama podijelili su poklone i simbolično im tako poželjeli dobrodošlicu na ovu, za košarkaški klub Novi Pazar, izuzetno važno utakmicu i derbi. Kapa dole za Upravu košarkaškog kluba ali i vaspitačima i pedagozima koji u Centru za cjelodnevni boravak rade sa ovim osobama i koji su istinski heroji našeg vremena.

Cijela ideja je djelo predsjednika Košarkaškg kluba Farisa Aguševića, koju su naravno podržali svi iz njegovog fenomenalnog tima, koji je svim bićem, poput ciklona, uletijo u košarkašku priču koja u našem šeheru doživljava svoju istinsku renesansu.I kako su najavili biće još takvih poteza kojim će košarkaški klub iskazati poštovanje i ukazati čast mnogima da se nadju u grotlu Pendika i prate duele novopazarskih košarkaša. Idemo sada u vatru, u samo grotlo.

Oko 1400 ljubitelja košarke na tribinama Pendika. Fenomenalna atmosfera o kojoj se već priča nadaleko. Čini se na ovom meču još žešće i jače. Ambijent kakav se samo poželjeti može da je prosto divota biti njegov dio.

Naspram sebe Novi Pazar je imao tim koji igra svoju desetu jubilarnu godinu u Košarkaškoj ligi Srbije, tim koji je igrao i Superligu i kojega je prije dvanest godina sa klupe predvodio upravo sadašnji trener Novog Pazara, ekipu koja je u svojoj istoriji imala najbolji plasman u sezoni 2009/2010. kada su bili drugi na tabeli a prošlogodišnju prvenstvenu trku su završili na petom mjestu.Dakle, protivnik za respekt, iskusan i snažan u duelu sa novajlijom u ligi. Ali kakvim novajlijom bate.

Prvo podbacivanje. Košarkaši Tamiša prvi osvajaju loptu. Poslije početnog ispitivanja snaga, kao u ringu, utakmica se polako zahuktava. Mic po mic tek domaći se košarkaši, nošeni frenetičnim navijanjem i podrškom sa tribina, polako odvajaju i prvi kvoter rješavaju u svoju korist rezultatom 20:13. Dovoljno i malo. Mi smo htjeli još. I trenutak kada Oliver Popović domaći strateg u igru ubacuje Seada Hadžifejzovića čini se presudnim za konačni ishod utakmice. Ne umanjujući naravno ulogu i doprinos ostalih košarkaša Novog Pazara, čini se da je Hadžifejzović svojom energijom, lavovskom borbenošću pod oba koša podigao cijelu ekipu domaćina koja na poluvrijeme odlazi sa čak 17 koševa prednosti.

Čitaj još:   DUKSEVI I MAJICE Sa natpisom “Nož, žica” legalno se prodaju u SRBIJI... (foto)

U jednom ovakvom derbiju, protiv takve ekipe kakva je Tamiš, ovo je bila puna kapa i najava trijumfa. U pauzi izmedju dva poluvremena utakmice četvrtog kola Košarkaške lige Srbije, na parket Pendika su istrčala tri srećna gledaoca koji su uhvatili lopte bačene na tribine od strane “Pazarčeta Šatkića” ,maskote košarkaškog kluba, u pokušaju da u nagradnoj igri koja je organizovana za njih, sa centra probaju da šutnu i postignu koš. Motiv je bila izazovna prva nagrada LCD televizor za onoga ko uspije. Tri puta po dva pokušaja ali niko se ni obruču primakao nije od trojice kandidata koji su kao utješene dobili nagrade večere za dvoje u Emrović raju i kafeima Med i Cigla. Dakle, borba za LCD Tv se nastavlja. Samo razmišljam jedan je televizor a šta ako se na nekoj od narednih utakmica pojave dva ili tri mangaša precizne ruke i pogode iz plavog kruga centra terena!? Pinokio je ipak bolja bajka. Više sreće drugi put.

U nastavku igre čini se da su zaigrale i sudije.Košarkaški klub Novi Pazar je pojačo Aleksej Nešović, izvanredni plej, i tačno se vidjelo koliko je dobar košarkaš, koliko znalački zna da vodi tim na parketu i da će biti istinsko pojačanje za naš klub. Medjutim, kao da nije bio po volji sudija. Svirana mu je tehnička i poslije još i nesportska lična greška i praktično četvrtinu ipo domaćin je morao da igra bez Nešovića koji je isključen iz igre a na svoj konto je upisao nekoliko sjajnih asistencija i osam koševa. Bio je to period kada gosti uspijevaju da iskoriste arbitarsku konfuziju i velikodušnu njihovu pomoć i sa dvadeset i kusur koševa, razliku svedu na samo šest da bi na kraju te četvrtine rezultat bio 62:54 za domaćina. I opet je kompletan teret pao na Marka Radonjića (15 koševa) košarkaša koji ima ovoliko hrabro srce i koji je morao da organizuje, stabilizuje i normalizuje igru svog tima.

U tom pobjedničkom plesu Novog Pazara izvanredno su ga podržali najefikasniji i konstantno na visokom nivou Nemanja Krstić ( 21 koš) koji je onom trojkom iz trka, u pravom trenutku podigao svoj tim i gledaoce, Sead Hadžifejzović koji je nanizao 20 koševa, te Bulatović sa sedam u kojih je takodje ubrojana i ona trojka “sa tribina” u pravom trenutku i Ivanović sa šest pogodaka. U poslednjoj četvrtini Novi Pazar se potpuno vraća u igru.

Kakva atmosfera, kakav ambijent. Sudijske greške, kojih je bilo koliko hoćeš u trećem kvoteru, podigle su publiku na noge u dvorani Pendik, kao lavina je krenula energija iz grotla malih sportova, orilo se Novi Pazar, i sve se to složilo sa pobjedničkim plesom domaćih košarkaša koji su se podigli u završnom dijelu utakmice postigli 26 koševa naspram protivnikovih 21. U tim trenucima samo su izvanredni Smiljanić ( najefikasniji na utakmici sa 26 koševa) i razigrani plej Ilkić ( 17 koševa ) rezultatski držali Tamiš u igri. Ali to nije bilo dovoljno da se ugrozi pobjeda Novog Pazara i konačnih 88:75.Š.

Čitaj još:   PRESINGOM PROTIV DIJABETESA

Velika radost i dva nova boda koja su Novi Pazar podigla do četvrte pozicije na tabeli košarkaške lige Srbije. Moram istaći da je ekipa Novog Pazara već postala motiv i mamac za navijače protivničkih ekipa da u ogromnom broju se vrate na tribine kao što je recimo bilo u meču protiv Dunava u prošlom kolu kada je bilo preko petstotina gledalaca na tribinama, broj koji je do ove utakmice bio ravan polusezonskom zbiru gledalaca na utakmicama ekipe iz Starih Banovaca.

I ne samo njih. I to govori o još jednoj stvari, koliko je važno da se centar košarkaških zbivanja prenio i u Novi Pazar koji, bude li se nastavilo ovako, izrasta u grandiozni košarkaški centar u zemlji košarke što Srbija sigurno jeste.

Ekipa Tamiša izgubila je u derbiju u Novom Pazaru ali su iz Šehera otišli sa zahvalnošću upravi i košarkašima domaćina na sjajnom prijemu i fenomenalnoj atmosferi u kojoj je bilo zadovoljstvo igrati jer napokon košarka se i igra zbog publike i navijača.

Novopazarsko grotlo je razbilo kamernu navijačku scenu na košarkaškim terenima u Srbiji barem kada je Košarakaška liga u pitanju.

U narednom, petom kolu, plavi putuju u Užice na noge ekipi Slobode. Sigurno derbi kola u kojem će košarkaši Novog Pazara biti na velikom ispitu u pokušaju da ovjere pobjedu protiv Tamiša.

Piš e: Fehim Karišik – Foto Senad Senko Župljanin

http://www.ibalkan.net/

Nebo nije granica za ljubav i podršku najmlađima

Nebo nije granica za ljubav i podršku najmlađima Učenici petog Read more

Komentariši