IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

MILE ARLAUČE PO RS-u: Mijenja poslovnik, zakletvu polože u Banjoj Luci?

Generalni sekretar Narodne skupštine Republike Srpske Marko Aćić smatra potpuno opravdanim zahtjev novoizabranog člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Milorada Dodika da položi zakletvu u Narodnoj skupštini Republike Srpske…

BANJA LUKA:BiH, Zanimljivosti,Putovanja, Vijesti… utorak, 30.10.2018… 06: 23…MILE ARLAUČE PO RS-u: Mijenja poslovnik, zakletvu polože u Banjoj Luci?

“Taj zahtjev, koji bi se u širem smislu mogao podvesti pod član 70 Ustava Republike Srpske, a koji definišući poslove i nadležnosti Narodne skupštine, propisuje da Narodna skupština može da obavlja i druge poslove vezano za svoju nadležnost”, rekao je Aćić, a prenosi Srna.

Prema njegovim riječima, svaka zakletva koja se položi pred Narodnom skupštinom Republike Srpske, kao najvišim zakonodavnim tijelom u RS, ima obavezujući karakter.

Profesor Ustavnog prava Mile Dmičić naveo je da, prema poslovniku Narodne skupštine, prilikom stupanja na dužnost svečanu zakletvu polažu predsjednik i potpredsjednici Republike, narodni poslanici, predsjednik i članovi Vlade, sudije Ustavnog suda, glavni republički tužilac i pravobranilac RS.

Čitaj još:   SARAJEVO: Zapaljen "audi q8" automobil poznatog ugostitelja i MMA borca... (foto)

“Primjereno bi bilo da se izmjenom poslovnika omogući srpskom članu Predsjedništva da u NSRS položi zakletvu”, smatra Dmičić.

On je za ATV istakao da je potpuno legalno i legitimno da član Predsjedništva BiH verifikuje i političku i izbornu volju u entitetu kao izbornoj jedinici, jer su u tom entitetu svi konstitutivni narodi i svi građani kao birači potvrdili tu svoju volju.

Dodik je odmah po završetku izbora poručio da svoju zakletvu za funkciju srpskog člana Predsjedništva BiH planira da položi pred poslanicima u Narodnoj skupštini RS.

Novi članovi Predsjedništva BiH polažu zakletvu u sjedištu kolektivnog šefa države u Sarajevu, u roku od 15 dana od potvrde službenih izbornih rezultata, prema poslovniku…

http://iBalkan.net

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more

Komentariši